1 USD
1.78827 BGN
Петрол
80.29 $/барел
Bitcoin
$22,780.3

Парламентът прие по-високи данъци за старите автомобили

За колите, произведени преди 2005 г., увеличението ще е до 50%

За старите автомобили ще се плащат по-високи данъци от следващата година. Промените предвиждат да отпаднат отстъпките за старите автомобили, което ще вдигне налога за колите произведени преди 2005 г. с до 50%.

Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Според опозицията новите правила ще засегнат 70% от българите и то тези с най-ниски доходи.

Данъкът на един автомобил, който в момента плаща 450 лева данък и е сравнително нов с „Евро 5” стандарт, може да намалее с около 60 до 100 лв., а на един 20-годишен автомобил със 100 конски сили да се увеличи с около 60 лв., изчисли Явор Божанков от БСП.

Изненадващо от „Атака” също се обявиха против новите налози за старите коли – заради няколко милиона повече се вредяло на имиджа и на кабинета, и на бюджета.

Обединените патриоти поискаха отстъпки и за автомобилите на газ. Отхвърлянето им доведе до нов скандал. „Хората, които ползват газови уредби, бяха наказани от Марешки и от ДПС”, обяви Юлиан Ангелов.

Въпреки аргументите „против” депутатите приеха окончателно промените в местните данъци и такси. Прогнозите са това да донесе на общините 20 млн. лв. повече приходи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии