1 USD
1.85633 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,443.7

Явор Куюмджиев: България реално няма алтернативи на русия газ

Това стана ясно от думите на бившия зам. енергиен министър в студиото на "Лице в лице"

Азербайджан изнася повече природен газ, отколкото са производствените му възможности. Това посочи в студиото на „Лице в лице“ бившият зам. енергиен министър Явор Куюмджиев. Той посочим, че поради обективни причини този газ не е нито от Туркменистан, нито от Иран и че той най-вероятно идва от Русия.

По думите му ако Европа се откаже от руския газ това ще доведе до това, че трябва да бъдат намерени около 200 млрд. куб. м синьо гориво от други източници, но такива няма. Катар, Алжир и Австралия имат високи нива на производство но те изнасят своите суровини включително и на пазарите в Далечния Изток(Китай, Япония – бел. ред).

В тази връзка Куюмджиев коментира думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който в неделя заяви, че към този момент, заради войната, не се преговаря с Газпром за нов договор от началото на 2023 г., а се очакват доставки от Азербайджан и терминалите за втечнен природен газ в Гърция и Турция.

Според бившия зам. енергиен министър на терминалите в Гърция и Турция има възможност за внос на 20 млрд. куб. м природн газ, но двете страни заедно консумират 80 млрд. куб. м. и ако газът спре и за тях е нормално те да търсят да задоволят своите собствени нужди първо.

На въпрос дали България отново трябва да сключи договор с Газпром предвид изнесените по-горе данни Куюмджиев заяви: "за съжаление да".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии