1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Какво да опаковаме първо, когато се местим?

Недвижими имоти

Не, логиката не е е да започнете с кухнята

 

Преместването на ново място обикновено се възприема като ново начало, нова страница в живота...

Колкото и символичен да е процесът на преместване, всъщност това е просто последователност от действия, които водят до преместване на вашите вещи от едно място на друго. Така че, докато емоционалната и психическа подготовка за вашето преместване е несъмнено решаваща за успешния изход на вашето приключение, действителната подготовка на вещите ви е също толкова важна.

Трябва да инвентаризирате вещите си, да ги подредите, да разчистите дома си, да се отървете от всички нежелани неща, внимателно да опаковате нещата, които ще вземете със себе си, да осигурите подходяща застраховка за ценностите си и т.н.

Но първо – преди да можете да се захванете за работа, трябва да знаете откъде да започнете да стягате багажа.

И така, какво да опаковам първо? Съвсем логично е първите неща, които трябва да опаковате, да бъдат нещата, от които най-малко се нуждаете.

Предмети в склада

Всичко, което е било безопасно съхранявано и скрито далеч от погледа в гаражи, мазета или тавани, със сигурност се използва рядко и е малко необходимо. Малко вероятно е някой от тези полузабравени вещи да ви потрябва в оставащото време до деня на преместването, така че ви препоръчваме да започнете да ги организирате и опаковате възможно най-рано. 

Така че, запретвайте ръкави и "атакувайте" складовите помещения при първа възможност. Първата ви задача е да оцените съхраняваните си вещи и да решите съдбата им. Сортирайте ги в три отделни купчини:

  1.  „За изхвърляне“ – всички артикули, които са твърде остарели или твърде износени, за да бъдат използвани някога отново, както и всички повредени части, които все още пазите;
  2.  „За продажба, дарение или подаряване“ – всички дреболии, декорации, стари мебели, специално оборудване, занаятчийски принадлежности, инструменти и т.н., които все още са в добро състояние, но вече не харесвате или няма да можете да използвате на новото място, било то поради климата, наличното пространство, особеностите на новия ви начин на живот и т.н.
  3. „Опаковане за преместване“ – всичко, което има значителна практическа, естетическа или сантиментална стойност и не искате да се разделите с него.

Излишно е да казваме, че трябва незабавно да изхвърлите първата купчина и да се погрижите за втората възможно най-скоро (в противен случай може да преразгледате решенията си и да започнете да вадите предмети от тази купчина). Организирайте разпродажба с преместване или продайте онлайн всякакви скъпи вещи, които не искате да носите със себе си (произведения на изкуството, спортни екипи, специализирани инструменти и т.н.), дарете практични предмети с ниска пазарна стойност (стари дрехи, играчки, мебели и т.н.) , и раздайте на приятели и семейство, каквото може да харесат или имат нужда.

Всички рядко използвани предмети от третата купчина (неща, които възнамерявате да вземете в новия си дом) трябва да бъдат опаковани и подготвени за изпращане около месец преди реалното преместване. 

Вещи, които не са от първа необходимост

Терминът „неосновни вещи“ се отнася до всичко, без което можете да живеете няколко седмици – неща в чекмеджета, килери, шкафове и т.н. които няма да пропуснете, ако стоят опаковани в кутии за месец или два. Те включват:

  • Украса: декорации и произведения на изкуството – празнична украса, картини в рамки, статуетки, вази, сувенири и всякакви други декоративни предмети, които правят вашето място очарователно и уютно, но нямат никаква практическа цел.
  • Колекционерски предмети – със сигурност няма да имате време да разглеждате стари фотоалбуми или да се възхищавате на колекция от влакчета вашите модели на влакове в седмиците, предхождащи деня на преместване, така че всички колекционерски предмети трябва да попаднат в подвижните кутии много преди преместването;
  • Eкстри – всякакви допълнителни кърпи, спално бельо, офис консумативи и др. трябва да бъде сред първите неща, които влизат в подвижните кутии, тъй като те така или иначе не се използват;
  • Kниги – няма да четете много в натоварените седмици преди преместването, така че можете да опаковате книгите си още 3-4 седмици предварително. Уверете се, че сте ги поставили в малки здрави кутии, които няма да се счупят под тежестта на съдържанието им, и ги съхранявайте на чисто и сухо място;
  • Дрехи, обувки и аксесоари извън сезона – опаковайте всичко, което няма да използвате повече от месец, включително сезонни артикули като плажни чадъри или ски очила;
  • Кухненски съдове – фин порцелан, чинии за торта, чинии за подправки, кристални чаши, чаши за сладолед, форми за пай, формички за сладки, щипки за барбекю, както и малки уреди, допълнителни съдове, кърпи, съдове за съхранение на храна и други подобни артикули, които използвате рядко или само при специални поводи, трябва да бъдат опаковани достатъчно предварително.
  • След като се справите с всички рядко необходими артикули, описани по-горе, трябва да продължите с игри, бижута и тоалетни принадлежности, които не се използват ежедневно, последвани от нетрайни артикули, офис консумативи, шивашки консумативи и различни други дреболии, без които лесно можете да издържите седмица или две.

Кои стаи да опаковате първо

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии