1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Мартин Владимиров: Вятърен парк в морето ни прави енергийно независими

Мнение
 

По думите му количеството енергия, произведено от офшорния вятър е толкова голямо, че не може да се използва цялото на момента и частично ще трябва да се съхранява

България е единствената държава в Европейския съюз с достъп до море, която не развива сектора с вятърната енергия. Нашите колеги от Румъния вече работят в този сектор много активно. Това заяви пред businessnovinite.bg енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

“Офшорната вятърна енергия, която ще бъде гръбнакът на декарбонизацията на енергийния сектор в цяла Европа и намаляването на зависимостта ни от внос на полезни изкопаеми от Русия, всъщност е приоритет за целия Европейски съюз и може да донесе до най-евтина електроенергия на българската икономика с профил подобен на традиционните базови мощности като въглищните и газовите централи”, обясни той.

По думите му количеството енергия, произведено от офшорния вятър е толкова голямо, че не може да се използва цялото на момента и частично ще трябва да се съхранява.

“България е заложила много високи цели за съхраняване на електроенергия. Следващите 5 години, ако осъществи тези проекти, в комбинация с офшорния вятърен сектор, може да бъдем напълно независими както от въглища, така и от внос на енергийни ресурси”, каза Владимиров. Той подчерта, че ще са необходими около 3-4 години, за да се изгради един парк, произвеждащ офшорен вятърен парк.

“Там размерите са изключително големи - най-малките паркове са между 250 и 500 мегавата, т.е. половин ядрен реактор може да бъде заменен с един вятърен парк”, добави енергийният експерт.

“България може да е готова за зеления преход, ако има ясно политическо решение и да се придържа към решенията на европейско ниво под които вече се е подписала. В момента сме в разкрачена ситуация, в която имаме договорка на европейско ниво между всички страни членки да поемем към определен път на развитие, именно намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г.”, заяви Владимиров.

Според него на национално ниво институциите, които трябва да имплементират тези европейски решения забавят изкуствено процеса или нямат професионалния административен процес да ги осъществят в бърз порядък. Той обясни, че проблемът с това забавяне е, че когато в енергийния сектор се заключва дълго в едно решение, например да както ние продължаваме да използваме въглищни електроцентрали, това ни струва всяка година много скъпо.

“Днес даваме 1 млрд. евро субсидии на въглищните централи, без тези пари, централите ще трябва да затворят”, каза енергийният експерт.

Автор: Ирина Евгениева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии