1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Газовият ценови таван в ЕС рискува финансовата стабилност

Свят

Европейската централна банка е разтревожена от потенциалните рискове

 

Европейската централна банка е разтревожена от потенциалните рискове за финансовите пазари от таван на цените на природния газ в рамките на ЕС.

Блокът е в интензивни дискусии от няколко седмици за това как да се наложи лимит на цените на газа. Мярката – предназначена да предотврати главоломно високите разходи за потребителите – се оказва противоречива за Европа на фона на остра енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейската комисия предложи през ноември горната граница на цените на газа да бъде 275 евро за мегаватчас. Няколко държави членки обаче посочиха, че това е доста висок праг и е малко вероятно да бъде задействан, пише БНР.

В петък газовите фючърси на ниделрандския газов хъб TTF Холандският TTF приключиха търговия на нива около 145 евро за мегаватчас.

"ЕЦБ признава, че механизмите, насочени към смекчаване на екстремни ценови нива и нестабилност на пазарите на газ на едро, могат по принцип да облекчат редица рискове за финансовата стабилност, включително рисковете по време на периоди на повишени и нестабилни цени на газа през 2022 г.“, се казва в документ на ЕЦБ, цитиран от CNBC.

"Въпреки това, ЕЦБ счита, че настоящият дизайн на предложения механизъм за пазарна корекция може при някои обстоятелства да застраши финансовата стабилност в еврозоната", се добавя в него.

Коментарите са в съответствие с опасенията, изразени от страни като Германия и Нидерландия, които поискаха по-строги гаранции, че таванът няма да разстрои пазарите.

Поддръжниците на ценовата горна граница твърдят, че инструментът ще бъде наблюдаван редовно и може да бъде спрян, ако регулаторите, включително Европейската централна банка, идентифицират някакви финансови проблеми.

Редица държави, като Полша, Гърция, Испания и Португалия, желаят да въведат таван на цените. Тези държави са по-малко способни да смекчат въздействието на енергийната криза върху потребителите и в резултат на това настояват за общоевропейски решения.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии