1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Знаете ли коя е най-популярната ни подправка извън България? (ВИДЕО)

Знаете ли коя е най-популярната ни подправка извън България? (ВИДЕО)

Най-използваните у нас са сол, черен и червен пипер, казва Валя Герджикова от Spizing в поредицата Корпоративни истории

 

Валя е финансист по професия. Дълго време е работила в различни търговски компании от автомобилния сектор, докато не се впуска смело в развитието на собствен бизнес.

Идеята за такъв е естествено продължение на нейно хоби. Валя обича да готви и често са се събирали с колеги, за да експериментират в кухнята. Липсата на специфични и различни за родния пазар подправки обаче е била голямо предизвикателство за тях.

Снимка: bTV Бизнес екип

В един момент започват да правят комплекти за готвене на екзотични ястия с подправки, които се намират трудно у нас. Това дава началото на Spizing – бизнесът стартира 8 продукта от 4 различни кухни – индийска, ямайска, мексиканска и португалска. Годината е 2016-та, когато все още не сме проявявали кой знае какъв интерес към различните световни кухни.

Валя обаче е пътувала много и местната кухня на една страна се е превърнала в любимо преживяване за нея. Така задълбочава знанията си за съставките, а също и за подправките, които съвсем не са единственото отличително за една кухня.

В рубриката ни „Корпоративни истории“ ви срещаме с Валя Герджикова, която ни запознава с уникалните вкусове на света благодарение на бизнес начинанието си.

„Подправките са вечен продукт – няма нова канела или куркума. Хората са установили техните ползи и свойства, включително и лечебни, във времето“, казва тя.

За страстта към подправките

Идеята й стартира изцяло с намерението за онлайн бизнес, което се превръща в първият голям неуспех за нея. Тя и партньорът й Иво обаче се организират и намират решението, затова и по-активната дейност за тях започва през 2017 г. За положителното развитие на бизнеса им след това допринася и пандемията.

„Ковид позабави ритъма на всички ни, но ни помогна да обърнем повече внимание на здравето си и на онова, което му влияе добре, включително на храната“, разказва Валя.

Оказва се, че българите сме по-консервативни в предпочитанията и вкусовете, но това постепенно се променя. Пазарът се развива в нова посока – отварят се международни ресторанти, правят се кулинарни предавания, предлага се и т.нар. street food.

„Пазарът се развива, но 90% от най-използваните подправки у нас са сол, черен пипер и червен пипер“, подчертава Валя.

Кой създава различните миксове от подправки - разказваме в продължението на историята.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии