Животът под водата вече е възможен: Ето как

Корпоративни истории

Компания за океански технологии и проучване први живота под вода възможен

 

DEEP , компания за океански технологии и проучване, чиято цел е да „направи хората водни “ , днес ще обяви своята амбиция за постоянно човешко присъствие под океаните от 2027 г. чрез инсталиране на подводни станции, които позволяват на изследователите да работят непрекъснато до 200 метра, съобщава списание Oceanographic.

Къщи под водата 

Базираната във Великобритания компания разкрива на пресконференция, че се стреми да установи постоянно човешко присъствие на океанското дъно чрез своята амбициозна система DEEP, която ще позволи на изследователите да останат под водата за продължителни периоди от време.

„Трябва да запазим океаните. За да направим това, трябва да ги разберем“, каза Стив Етъртън, президент и EMEA на DEEP Research Labs Limited, основана през 2021 г.

Амбициозната система DEEP,  се върти около подводното местообитание Sentinel. Това е подводна станция с директен достъп до океана, индивидуални апартаменти с душове и тоалетни, конфигурируеми работни пространства, както и социални пространства и общи стаи за срещи и хранене. Намерението на DEEP е да постави системата Sentinel на дъното на океана, за да даде възможност на учените и изследователите да останат под водата за по-дълго време.

 

„DEEP са в началото на едно вълнуващо пътешествие. Системата Sentinel е в центъра на това, тя е проектирана с огромна степен на гъвкавост както по отношение на мисиите, които може да изпълни, така и на мащаба, с който може да го направи,” обясни Рик Годард, директор на DEEP Sentinels в интервю с Oceanographic.

Подводното местообитание на Sentinel ще бъде допълнено от революционна гама от подводници, оборудване за гмуркане и научно изследване, за да покрие пълния диапазон от океански дълбочини. Всичко това ще бъде подкрепено от техническо, човешко представяне и оперативно обучение и програми за квалификация чрез DEEP Institute, за да се даде възможност на учените да живеят и работят на дълбочина, както и уникално съоръжение за подводни изследвания и разработки и операции, DEEP Campus.

 

Колко дълбоко може да стигнат?

В началото на проекта Sentinel ще позволи на учените да живеят под вода на дълбочина до 200 метра до 28 дни наведнъж. Това ще даде разширен достъп до повечето от световните континентални шелфове, включително епипелагичната или зоната на „слънчева светлина“. Долната граница на епипелагичната зона е най-дълбоката точка, в която слънчевата светлина прониква в океана и се смята, че 90% от морския живот се намира в тази зона.

До 2035 г. DEEP се стреми да постигне десет многообхватни разработки в световен мащаб, докато те предвиждат първият човек да се роди под водата до 2050 г.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст