1 USD
1.88605 BGN
Петрол
74.45 $/барел
Bitcoin
$96,698.8

Тази компания превръща дървени стърготини в храна

Корпоративни истории

Революция в преработката на промишлени отпадъци

Бихте ли яли трици? Е, тази компания за хранителни технологии от Естония със сигурност се надява отговорът на този въпрос да е положителен. Яденето вероятно е последното нещо, което ви идва наум, когато се сетите за дървени стърготини, но това може да се промени благодарение на компанията ÄIO.

Кои са ÄIO?

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

ÄIO е компания създадена през 2022 г. в Естония. Тяхната мисия е да открият нови начини за производство на мазнини и масла от промишлени отпадъци. Компанията представя съставки от следващо поколение за хранително-вкусовата и козметичната промишленост. Те създават заместители на палмовото масло, направени изцяло от дървени стърготини. 

Каква технология използват?

От сайта на компанията разбираме че, основната технология е доста подобна на варенето на бира.

„Ние използваме различен тип дрожди, които преобразуват захарите от промишлените странични потоци, но не в етанол – вместо това в мазнини и масла“, каза съоснователят Петри-Яан Лахтвее пред Euronews.

Компанията вари промишлените отпадъци, като дървени стърготини и извлича от тях мазнини и масла. След това идва ред на естествената ферментация. Дървен материал, селскостопански вторични продукти като слама и дори хранителни отпадъци могат да бъдат превърнати в съставки за хранителната или козметичната промишленост.

Целта е да се намали употребата на палмово и кокосово масло, минерални масла и заместители на животински липидни продукти.

Какви продукти предлагат?

Розово-червеното масло, произведено от иновативния процес на ÄIO, е идеално за приготвяне на алтернативи на масла, с които често пръскат месото, за да привлечат потребителите.

Капсулираните масла са друг перфектен растителен заместител на хлебни продукти. Освен че са „по-вкусни и по-здравословни“ от тези, които предлага пазарът, ключово предимство на тяхното изобретение е, че то „смекчава“ огромното въздействие върху околната среда. Производството на палмово масло, което се използва в безброй ежедневни продукти е причинило опустошително обезлесяване в Азия, Африка и Латинска Америка, според Световния фонд за дивата природа. Използването на щадящата алтернатива е една малка стъпка към промяната и опазването на природата.

Още иновации

Компанията продължава да се развива. ÄIO работи върху технологии за „прециклиране“ на битови хранителни отпадъци, като бананова и портокалова кора. Компанията е изправена пред предразсъдъци от страна на потребителите, които не са склонни да ядат трици. Основателите обаче настояват, че процесът е същият като приготвянето на други ферментирали храни като кимчи или кисело мляко, а това са продукти, които хората ядат, без да се замислят.

Цената

За да се конкурират ефективно на пазара, продуктите на ÄIO трябва да бъдат по-евтини от алтернативите, особено палмовото масло. Към този момент това не е така. ÄIO набра 1 милион евро от инвеститори в началото на 2023 г., за да подкрепи стремежа си да направи революция в хранително-вкусовата промишленост.

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации