Без такси за бусове на туроператори на летище София тази зима
Решението ще важи до края на зимния период
Революция в преработката на промишлени отпадъци
Бихте ли яли трици? Е, тази компания за хранителни технологии от Естония със сигурност се надява отговорът на този въпрос да е положителен. Яденето вероятно е последното нещо, което ви идва наум, когато се сетите за дървени стърготини, но това може да се промени благодарение на компанията ÄIO.
Кои са ÄIO?
ÄIO е компания създадена през 2022 г. в Естония. Тяхната мисия е да открият нови начини за производство на мазнини и масла от промишлени отпадъци. Компанията представя съставки от следващо поколение за хранително-вкусовата и козметичната промишленост. Те създават заместители на палмовото масло, направени изцяло от дървени стърготини.
Каква технология използват?
От сайта на компанията разбираме че, основната технология е доста подобна на варенето на бира.
„Ние използваме различен тип дрожди, които преобразуват захарите от промишлените странични потоци, но не в етанол – вместо това в мазнини и масла“, каза съоснователят Петри-Яан Лахтвее пред Euronews.
Компанията вари промишлените отпадъци, като дървени стърготини и извлича от тях мазнини и масла. След това идва ред на естествената ферментация. Дървен материал, селскостопански вторични продукти като слама и дори хранителни отпадъци могат да бъдат превърнати в съставки за хранителната или козметичната промишленост.
Целта е да се намали употребата на палмово и кокосово масло, минерални масла и заместители на животински липидни продукти.
Какви продукти предлагат?
Розово-червеното масло, произведено от иновативния процес на ÄIO, е идеално за приготвяне на алтернативи на масла, с които често пръскат месото, за да привлечат потребителите.
Капсулираните масла са друг перфектен растителен заместител на хлебни продукти. Освен че са „по-вкусни и по-здравословни“ от тези, които предлага пазарът, ключово предимство на тяхното изобретение е, че то „смекчава“ огромното въздействие върху околната среда. Производството на палмово масло, което се използва в безброй ежедневни продукти е причинило опустошително обезлесяване в Азия, Африка и Латинска Америка, според Световния фонд за дивата природа. Използването на щадящата алтернатива е една малка стъпка към промяната и опазването на природата.
Още иновации
Компанията продължава да се развива. ÄIO работи върху технологии за „прециклиране“ на битови хранителни отпадъци, като бананова и портокалова кора. Компанията е изправена пред предразсъдъци от страна на потребителите, които не са склонни да ядат трици. Основателите обаче настояват, че процесът е същият като приготвянето на други ферментирали храни като кимчи или кисело мляко, а това са продукти, които хората ядат, без да се замислят.
Цената
За да се конкурират ефективно на пазара, продуктите на ÄIO трябва да бъдат по-евтини от алтернативите, особено палмовото масло. Към този момент това не е така. ÄIO набра 1 милион евро от инвеститори в началото на 2023 г., за да подкрепи стремежа си да направи революция в хранително-вкусовата промишленост.
Решението ще важи до края на зимния период
Едва 27% от служителите търсят възможност да развиват и придобиват нови умения
LVMH става глобален партньор на състезанията