1 USD
1.85792 BGN
Петрол
72.68 $/барел
Bitcoin
$97,440.9

След 127 години на пазара: В Австрия произведоха последния бонбон „Моцарт“

Корпоративни истории

Правата върху рецептата за бонбони все още принадлежат на компания, която оперира и в България

 

Американската корпорацията за сладкарски изделия и собственик на най-старата българска шоколадова фабрика в Своге - „Монделийз“ (Mondelez) затваря завода си в предградията на Залцбург, който произвеждаше легендарните бонбони „Моцарт“.

  • Защо спират производството на бонбони "Моцарт" в Австрия?
  • Може ли производството да бонбоните "Моцарт" да се пренесе в друга държава?
  • Историята на легендарните бонбони "Моцарт"

Заводът, в който се произвеждат бонбонте Mozartkugel (в превод от немски „Моцартова топка“), е спрял работа в петък (06.12.2024), а затварянето на тази шоколадова фабрика означава прекъсване на 127-годишната традиция на производство на десерта.

17,1 грамовият сферичен бонбон с център от марципан нуга от шам фъстък, който е произведен в австрийската фабрика, вече е история

Снимка: iStock

Според в. Der Standart производството ще бъде изнесено в чужбина, но „Монделийз“, американският собственик на компанията Mirabell, не казва къде точно.

Отбелязва се, че правата върху рецептата за бонбони все още принадлежат на „Монделийз“ и следователно ново производство на Mozartkugel може да бъде пуснато в Полша или Чехия.

Mirabell обяви несъстоятелност още през ноември 2021 г., но през февруари 2022 г. на помощ се притече румънската KEX, част от групата Julius Meinl, но скъпите суровини, опаковки, транспорт и най-вече енергия не помогнаха за спасяването. Любопитно е, че всъщност "топчета" от Залцбург ще има, но в по-малък обем - спират "истинските" (Echte Salzburger Mozartkugel) но остават Paul Fürst - създателите през 1890 г. на "оригиналните" (Original Salzburger Mozartkugel).

В миналото за „Монделийз“ произвеждаха до 12 000 тона бонбони годишно, но напоследък фабриката работеше с капацитет само един тон годишно.

Бонбоните „Моцарт“ с акръстени на композитора Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), родом от Залцбург. Смята се, че тяхната рецепта е измислена от сладкаря Пол Фюрст през 1890 г. Неговите потомци притежават сладкарница в центъра на града, където този десерт все още се произвежда ръчно по оригинална рецепта.

*Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст