"Работя до тъмно": Когато успехите нямат график (ВИДЕО)

"Работя до тъмно": Когато успехите нямат график (ВИДЕО)

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов споделя мотивацията си да бъде начело на проекта вече години

 

Иновации, технологично развитие и инвестиране в нови знания – това е бъдещето. Независимо от пандемията, икономическите трусове и смяната на властта през последните няколко години, държавата осъзнава ролята си в бъдещото ни развитие.

Така се изгражда и връзката между науката, бизнеса и образованието. Процесът е по-дълъг и предизвикателен, но е основна цел и пред първия научно-технологичен парк у нас. София Тех Парк следва ясна стратегия, която цели да няма бариери между академичните, изследователски и бизнес среди.

Снимка: Евгений Милов

В поредицата ни „Корпоративни истории“ изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов разказва как се изграждат дълготрайни отношения между ключовите сектори. Не крие, че е реалист, който е наясно, че пред нас има сериозен път, преди да достигнем нивото на сътрудничество, каквото има в останалите европейски страни, например.

Снимка: Евгений Милов

„Увереност, усилия, добри примери, но и подкрепа на държавно ниво – това са основни критерии, по които да се движим“, казва Младенов.

София Тех Парк - мотивация за науката в България

Тодор е категоричен, че трябва да направим приложната наука у нас по-достъпна, за да може бизнесът на регионално, а и на световно ниво да повярва във възможностите на учените ни.

Снимка: Евгений Милов

„Имаме изключително способни изследователи. Работим и с българските университети, които търсят връзката с бизнеса и участват активно в идеите“, казва Тодор.

И ако имаме подходяща среда за развитие, може би трябва да обърнем повече внимание на друго, не по-малко съществено за успеха – хората, които създават и пробиват на пазарите.

Изпълнителният директор на София Тех Парк говори с емоция за това, също и за ролята си. Казва, че често работи до тъмно, защото знае какви цели са заложени и намира смисъл в тях. Отношението му към проекта и като цяло към средата са колкото професионални, толкова и лични.

„Старая се това място да бъде любимо не само за хората, които работят тук. На територията на парка се провеждат много събития, които могат да ни обединяват в идеите ни“, казва Тодор.

Това е притегателна и за него – да бъде толкова години част от проекта.

„Средата ме зарежда. Тук нещата се развиват от самото начало до едни големи успехи, които биха променили не само една индустрия, а цялото общество“, категоричен е Младенов.

Очакванията му за София Тех Парк са свързани с привличането на още повече инвестиции, които да ускорят средата. А ние чакаме добрите новини – позитивните, които ни напомнят върху какво трябва да се фокусираме.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст