Нов връх на цената на газа в Европа
Газохранилищата в ЕС към 19-и ноември са запълнени на 89,87%
В България има само 17 крафт пивоварни, но съвсем спокойно могат да работят и 150, без да си пречат (ЧАСТ 1)
Още през 1516 г. Германия въвежда закон за бирата, известен още като „Райнхайтсгебот“. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само три съставки: вода, ечемичен малц хмел. Тази „чиста“ напитка днес е позната като крафт бира и е доста популярна у нас, а много пивовари ежедневно работят върху подобряването на културата по познаването на напитката. Точно поради тази причина ще ви заведем в крафт пивоварната на Итай Дяков – ID Brew, където ще се опитаме да разберем малко от найните на занаята.
Слизаме по стълбите на пивоварната на един от най-младите герои в нашата рубрика. Температурите са доста ниски, заради необходимостта съставките и бирата да се запазят максимално дълго, а Итай ни споделя, че все още дори на него му е трудно да свикне с това.
Да се влюбиш в бира
Едва на 14 години, Итай заминава за Берлин с родителите и именно там, в сърцето на Германия, се влюбва в хмеловата напитка и процеса по нейното производство.
„На 16-годишна възраст в Германия имаш право да пиеш бира или вино. Точно тогава човек става самостоятелен и започва да излиза. Почти всяка седмица в петък, събота и неделя излизахме и пиехме бира и почти винаги беше нова бира. В онзи момент в Германия работеха 4000 пивоварни“, казва Итай.
Бирата и културата да я познаваш в детайли, според него, идва и с приятелството и спомените и може би точно затова тя остава важна част от живота му. Както често става в живота с нещата, които обичаме, бирата към онзи момент остава за няколко години на втори план, а Итай заминава за САЩ да следва мечтата си и да учи операторство и продуциране.
Той бързо осъзнава, че процесите, които се случват във филмовата индустрия, донякъде „задушават“ изкуството в нея и интуитивно започва да търси вдъхновението другаде.
„Крафт бирата, тя е крафт (занаят) – все още е изкуство. Да, по-различно изкуство, но все пак е нещо, което човек създава с уменията и желанията си“, казва той пред камерата на bTV Бизнес Новините.
В началото на 2020 г. той окончателно решава, че ще се върне в България, защото открива, че производството на бира у нас съществува едва от 140 години, а виното… още от траките. По негови думи в България в момента има само 17 крафт пивоварни, но съвсем спокойно могат да бъдат създадени и 150, без да си пречат.
Пивоварят, бирата и мазето
Вече открил пазарната ниша и призванието си, той се среща и с хора, от които да се учи. Ментор му става Данил Грим, който дори го кани да живее при него в Швейцария, където да се обучава да прави бира.
„Още при кацането ми, той ме вкара в неговата малка пивоварна в мазето му и ми даде да правя бира. Без да знам нищо – просто ме хвърли. Когато човек каже „мазе“ си представя едно тъмно и изоставено място. Не, при него беше направено с плочки и цяла система“, разказва той.
Дните на Итай в този момент минават в правене на бира и учене на различни практики от сутрин до вечер.
Бира и бизнес
Питаме го колко време отнема да се почувстваш достатъчно готов да започнеш свой бизнес след подобно обучение? Отговорът – никога не се чувстваш достатъчно готов!
„Но това да чака човек да е готов, означава никога да не е готов и никога да не стигне до тази стъпка. Аз все още научавам нови неща всеки ден, особено с нашата нова машина, която разработваме. Трябва да отделиш поне 5 седмици - пълни от сутрин до вечер, защото въпросът не е в това просто да направиш една бира. Понякога можеш да уцелиш на късмет комбинацията от малца и хмела, но за да разбереш какво се е случило и как си създал хубав продукт, ти отнема минимум 5 седмици“, казва той.
Итай си спомня и първата си успешна бира, която така и не успява да опита, защото менторите му я изпиват преди него.
„Тези 5 седмици не са наведнъж, защото отнема поне един месец бирата да ферментира. Докато се върна за следващата ми седмица, те вече я бяха изпили и ми казаха, че е хубава и да не се притеснявам. Беше „лагер“ – с един вид малц, един вид хмел и мая, за да разбера процеса“, разказва той.
„Една варка, която наистина си спомням, и за жалост загубих рецептата, беше, когато се върнах и си правех варки вкъщи. Исках нещо просто и забавно. Всички, които пробваха тази бира, казваха, че аз съм добавял портокал вътре, а по немския закон за чистотата на бирата има само няколко съставки, които могат да се използват“, добавя Итай.
Тръгваме по следите му, за да проследим целия процес на правенето на бира. Първото място, на което попадаме, е мястото, на което се съхраняват суровините. Всичко започва от тази стая. Ечемичният малц е суровината, която се използва в най-големи количества след водата.
„Използваме между 160 и 200 кг на варка. Не можем просто да погледнем нашия ечемичен малц и да кажем: „Добре, всичко е страхотно“. Трябва с очите си, с носа и устата да разберем дали продуктът е все още качествен“, казва той.
Вижте във ВИДЕОТО как опитваме суровините и кой вкус може да провали бирата!
Не пропускайте епизода УТРЕ, в който ще ви покажем останалите части от процеса по правене на БИРА!
Газохранилищата в ЕС към 19-и ноември са запълнени на 89,87%
Ето какво сочат нови проучвания
Svetatnazdraveto.bg ще предлага полезни съвети за превенция и грижа за здравето за всички възрастови групи