1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Между 40 и 80 лв. скачат вноските по кредитите за жилище в идните месеци

 

Това показват изчисления на Моите пари за bTV .

В следващите месеци най късно догодина ще усетим и у нас ефект от решението на Европейската централна банка да увеличи основната си лихва с половин процент. Това прогнозираха експерти пред репортер на bTV Леда Цветкова.

Към момента средните лихви по ипотечните кредити у нас са 2,54%, а по потребителските 7,81%, показват данните на Българската народна банка

 

Ето и пример как ще се промени вноската по ипотечния ни кредит след увеличението, направен от сайта Моите пари

Снимка: bTV

Ако имаме ипотечен кредит в размер на лв.165,000 за срок от 20 години и приложим средната лихва на българската народна банка, ще имаме месечна вноска в размер на 877, 56 лв Ако лихвата ни скочи с половин процент, то вноската ни ще се увеличи с около 40 лв., а ако увеличението е с 1%, тя скача с 83 лв.

Вторият пример е актуален, защото се очаква през септември ЕЦБ отново да увеличи своите лихви. 

Ето и пример с потребителски кредити. За сума от 20 000 лв. изтеглена за срок от 10 години и при текуща средна лихва 7,8% това прави текуща вноска от около 241 лв. При половин процент увеличение на лихвата вноската ще се увеличи 5 лв. а при скок от 1% с около 1 лв. 

 

Засега финансовите експерти не отчитат скок на лихвите по кредитите а на тези по депозитите най-вероятно няма да има в скоро време.

Пред bTV финансовият експерт Иван Стайков заяви, че половин процент може да да означава 10 лв. скок във вноската, а за друг човек може да е 100 лв. В някои случаи може да се окаже незначително, но в други случаи може да се окаже пък такова увеличение, че вноската да стане вече трудна или дори невъзможна за покриване, допълни експертът.

Какво смятат потребителите, вижте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии