С 287% инфлация: Аржентина започва да печата банкноти от 10 000 песо

Финанси

Цените в Аржентина скочиха толкова драстично че правителството увеличи размера на най-голямата банкнота с пет пъти - до 10 000 песо, на стойност около 10 долара

 

Съобщението на централната банка обещава да облекчи много аржентинци, които трябва да носят огромни чанти, а понякога и куфари, пълни с пари в брой за обикновени транзакции. Годишната инфлация в Аржентина достигна 287% през март, което е сред най-високите в света, съобщава ABC News. 

Новата банкнота - пет пъти по-голяма от предишната най-голяма банкнота - се очаква да се появи следващия месец в опит да „улесни транзакциите между потребителите“, заяви централната банка. Банкнотата от 10 000 песо струва 11 долара по официалния обменен курс на страната и 9 долара по курса на черния пазар.

В цяла Аржентина твърдата валута - по-конкретно банкноти от 1000 песо - остава най-популярният начин за плащане. При първото отпечатване през 2017 г. банкнотата от 1000 песо струваше 58 долара на черния пазар. Сега тя струва 1 долар. 

Предвид нестабилността, отприщена от най-тежката финансова криза в Аржентина от две десетилетия насам, продавачите предпочитат старомодните плащания в брой за големи покупки и предлагат големи отстъпки, за да стимулират хартиените банкноти пред електронните преводи.

Президентът на Аржентина Хавиер Милеи, който встъпи в длъжност през декември миналата година, водеше предизборна кампания с обещанието да овладее инфлацията и да стабилизира местната валута, като промени политиката на предишните леви правителства, които печатаха пари за финансиране на публичните разходи. Междувременно обаче строгите му мерки за икономии доведоха до повишаване на цените до равнището на тези в САЩ и Европа, което задълбочи икономическите проблеми на обикновените аржентинци. 

Въпреки че годишната инфлация остава висока, Милей посочва постепенното забавяне на месечната инфлация в Аржентина от декември миналата година, за да настоява, че планът му работи. Убедени, че потребителските цени могат да продължат да се понижават, политиците понижиха основния лихвен процент на централната банка три пъти през миналия месец. 

На новите банкноти от 10 000 песо са изобразени малки художествени портрети на Мануел Белграно, бащата-основател на Аржентина, и Мария Ремедиос дел Вайе, чернокожа аржентинка и капитан от армията, придобила известност в боевете за независимостта на страната.

Аржентинската централна банка заяви, че по-късно тази година ще въведе още по-голяма банкнота - 20 000 песо.

Бизнес Видео Подкаст