1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Тези държави нямат данък върху доходите

Тези държави нямат данък върху доходите
 

Данъчният рай обаче има някои уловки

 

Системите за данъчно облагане могат значително да варират в различните държави, като влияят върху решенията за всичко - от лично преместване до бизнес инвестиции. За тези, които търсят страни без данък върху доходите на физическите лица, съществуват няколко възможности по света. Нека се потопим в седем държави, в които жителите не се облагат с данък върху доходите си:

Бермудите

Известни със своите плажове с розов пясък и тюркоазени води, Бермудските острови се отличават и с това, че нямат данък върху добавената стойност (ДДС) и данък върху продажбите. Вместо това правителството извлича приходите си от мита, данъци върху заплатите и други косвени данъци.

Монако

Сгушено на Френската Ривиера, това малко, бляскаво княжество отдавна е магнит за богатите, отчасти поради политиката си за нулев данък върху личните доходи. Въпреки това предприятията, с изключение на тези, които печелят над 75% от приходите си извън Монако, подлежат на 33,33% данък върху печалбата.

Кайманови острови

Основен световен данъчен рай, Каймановите острови могат да се похвалят, че няма преки данъци. Това включва данък върху наследството, данък върху добавената стойност или данък върху капиталовата печалба. Правителството генерира приходи чрез търговски тарифи, такси за разрешителни за работа и данъци върху финансовия сектор.

Бахамите

С икономика, силно зависима от туризма и офшорното банкиране, Бахамските острови не налагат данък върху доходите на своите жители. Такъв също така не се налага върху наследство, капиталови печалби или данъци върху добавената стойност. Вместо това се въвежда данък върху добавената стойност (ДДС) за определени стоки и услуги.

Обединени арабски емирства (ОАЕ)

Със своята процъфтяваща икономика, модерна инфраструктура и висок стандарт на живот, ОАЕ е привлекателна дестинация за много емигранти. Част от тази привлекателност е нулевият данък върху доходите на физическите лица, въпреки че има корпоративен данък, наложен на чуждестранни банки и петролни компании.

Катар

Друга държава от Персийския залив с огромно въглеводородно богатство, Катар предоставя на жителите си няколко данъчни предимства, включително липса на данък върху личните доходи. Въпреки това, подобно на ОАЕ, той налага корпоративни данъци на чуждестранни компании в определени сектори.

Оман

Оман е сред държавите от Персийския залив, които не налагат данък върху доходите на физическите лица. Приходите на държавата идват предимно от петролния и газовия сектор, въпреки че продължават усилията за диверсификация на икономиката и намаляване на зависимостта от петрола.

Въпреки че идеята за нулев данък върху доходите е привлекателна, потенциалните емигранти трябва да вземат предвид други аспекти като разходите за живот, косвените данъци и цялостното качество на живот. Освен това фирмите и физическите лица трябва винаги да се консултират с данъчни специалисти, за да разберат напълно последиците от преместването в данъчен рай.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии