1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Цените на петрола скочиха с повече от 2%, тъй като Путин мобилизира повече войски

Свят
 

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с 2,28 долара, или с 2,5%

Цената на петрола скочи с повече от 2%, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, което породи опасения за по-строги мерки при доставките на петрол и газ, съобщава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол "Брент" се повишиха с 2,28 долара, или с 2,5%, до 92,90 долара за барел до 07:07 часа сутринта след спад с 1,38 долара предишния ден.

Американският суров петрол West Texas Intermediate струва 86,16 долара за барел, което е увеличение с 2,22 долара, или 2,6%.

Путин каза, че е подписал указ за частична мобилизация, започваща в сряда, заявявайки, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи страната.

Ескалацията ще доведе до повишена несигурност по отношение на руските енергийни доставки, каза Уорън Патерсън, ръководител на изследването на суровините в ING.

„Ходът вероятно може да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкции от Запада“, каза той.

Петролът скочи и достигна многогодишен връх през март след избухването на войната в Украйна.

Санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол, ще влязат в сила на 5 декември.

Междувременно САЩ заявиха, че не очакват пробив в съживяването на ядрената сделка с Иран от 2015 г. на Общото събрание на ООН тази седмица, намалявайки перспективите за връщане на иранските барели на международния пазар.

Групата производители ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол и асоциирани страни, включително Русия) - сега не достига рекордните 3,58 млн. барела на ден от целите си за производство, или около 3,5% от глобалното търсене. Недостигът подчертава основното ограничено предлагане на пазара.

Инвеститорите тази седмица се подготвят за ново агресивно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, което според тях може да доведе до рецесия и спад в търсенето на горива.

Очаква се Фед да повиши лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път в стремежа си да овладее инфлацията.

Междувременно запасите от суров петрол и горива в САЩ се повишиха с около 1 млн. барела за седмицата, приключила на 16 септември, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Изчислено е, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили миналата седмица с около 2,2 млн. барела през седмицата до 16 септември.

Ръководителят на саудитския държавен петролен гигант Aramco предупреди, че свободният капацитет за производство на петрол в света може бързо да бъде изразходван, когато глобалната икономика се възстанови.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии