1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Русия повишава прогнозите си за икономически растеж

Финанси
 

Русия казва, че растежът ще се върне по-рано от очакваното

Икономиката на Русия ще отчете по-плитко икономическо свиване от очакваното през следващите години и може да се върне към растеж на тримесечна база още от края на 2022 г., съобщава Reuters.

Министърът на икономиката Максим Решетников съобщи, че правителството прогнозира свиване на БВП на Русия с 2,9% за 2022 г., което е подобрение на прогнозата от август според която се очакваше 4,2% годишен спад.

Руската икономика ще се върне към растеж на тримесечна база в края на 2022 г. или 2023 г., каза Решетников. Но през цялата 2023 г. икономиката ще отчете леко свиване от 0,9% поради „високия базов ефект“ на силния растеж на Русия от 3,5% през първото тримесечие на тази година.

Новите прогнози отбелязват значително подобрение спрямо прогнозите, направени само миналия месец, когато министерството на икономиката прогнозира спад от 2,7% на брутния вътрешен продукт през 2023 г.

Руски официални представители обявиха представянето на икономиката през последните месеци, като казаха, че тя се държи много по-добре от очакваното в лицето на западните санкции, наложени заради войната в Украйна.

Някои анализатори поставят под съмнение новата оптимистична оценка на руските официални лица за икономиката в средносрочен план, посочвайки ефекта на бавното изгаряне на санкциите и нарастващите разходи от мерки като енергийното ембарго на Европейския съюз и ограниченията върху износа на западни технологии за Русия.

По думи на Решетников министерството на икономиката също понижи прогнозата си за 2024 г., тъй като прогнозира по-плитки спадове през 2022 г. и 2023 г., последвани от по-плавно възстановяване. Сега очаква 2,6% растеж през 2024 г. вместо 3,7%.

Решетников каза, че като цяло икономическият растеж на Русия ще бъде по-силен през следващите години, отколкото първоначално се опасяваше. Той каза, че икономиката е ще отчете ръст на БВП над 3% за година след 2024 г. и ще се стабилизира при дългосрочния темп на растеж на страната от около 3% годишно до 2026 г.

През април, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна в това, което Москва нарича "специална военна операция", министерството предупреди, че икономиката може да спадне с повече от 12% за година.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии