1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Николай Василев: Нов бюджет без ново правителство е абсурдно

Финанси

България има най-високия ръст на доходи в целия ЕС, това ще продължи и след влизането ни в еврозоната, смята той

"При положение, че няма редовен кабинет, не е добре да се внася редовен бюджет, абсурдно е. Когато има правителство, то да си внесе бюджета и да носи отговорност за последствия. То на ръководи рамките на доходите и разходите", обяви пред businessnovinite.bg икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев. 

"През 2020 г. бюджетът на държавата беше 42 млрд. лева, сега сме 2022 г. и може би бюджетът ни ще завърши с 69 млрд. лева. Щом сме се справили преди две години с доста по-малък бюджет, защо да не се справим сега? Така че няма повод да се притесняваме за следващата година", смята Василев.

По думите му към днешна дата България има най-високия ръст на доходи и заплати в целия ЕС, това ще продължи, ако влезем в еврозоната. Очаквам догодина средната заплата да удари 1000 евро, посочи още Николай Василев.

Той обаче каза, че за притеснения и страхове от това членство са виновни хората, които разбират от темата - икономисти, общественици, политици, но които в продължение на 20 години не могат да я обяснят. Хората са прави да се притесняват, просто ние трябва да им обясним темата по по-убедителен начин, добави икономистът.

"Скоро ще представим информация затова, че държавите, които са приели еврото, след това не е имало нито инфлация, нито пък за удвояване на цените. Ако ние сега 2024 г. се откажем от влизане в еврозоната, не знам изобщо това дали ще се случи поне докато се пенсионираме. Нека не забравяме, че хората, които сега са против еврото, вероятно преди са били против влизането ни в ЕС, против валутния борд и тн.н. А сега същите хора защитават валутния борд от еврото", добави Василев.

"Не толкова липсата на бюджет, колкото липсата на редовно правителство пречи на влизането ни в еврозоната. Държава, която няма правителство, кой ще я иска? Категорично няма опасност от обедняване на страната ни, напротив, всички страни досега, влизайки в еврозоната, са забогатели", каза той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии