1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Банкери: Лихвите у нас плавно ще се върнат на нива от 5-6%

Банкери: Лихвите у нас плавно ще се върнат на нива от 5-6%

Банковата система е готова да посрещне кризата

Банковата система в България е може би една от най-здравите и е готова да премине през предстоящите трудни времена. Това стана ясно от дискусия с водещи банкери. Според последните данни на БНБ печлабата на банките тази година достига 1,7 млрд. лв. 

"С всички регулации, които предстоят и увеличаването на антицикличния буфер от страна на БНБ, банките са заделили достатъчно буфери и резерви за да минат през горе-долу каквото дойде,  коментира гл. изпълнителен директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова, по време на дискусия организирана от вестник "Капитал".

Какво ще се случи с лихвите у нас?

Това, което прави България по-различна е нивата на лихвите, ние все още не сме вдигнали лихвите на нивата , на които другите държави вече направиха. Ако направим едно сравнение - във Великобритания и САЩ лихвите по ипотечните кредити вече надминават 6%. В България са два пъти и надолу по-ниски. „Процесът на вдигане на лихви у нас ще бъде плавен или поне това е, което виждаме“, стана ясно от думите на банкерите.

Годишен процент на разходите под 5% към края на следващата година по-скоро изключение?

Снимка: istockphoto.com

Изпълнителнителният директор на "Пощенска банка" заяви, че наблюдаваните в последните години отрицателни лихви и масово наливане на пари не са „нормалната икономика“. „Ние ще се върнем на нивата, които си баха преди това и това е нещо, което постепенно и плавно ще се случи. Нива от 5-6% са нещо абсолютно нормално“, каза Петя Димитрова.

Прогнозите за БВП са много различни и се движат в рамките от 0 до 3%. Това е нещо, което се случва може би за пръв път. „В банковата сфера ние сме минали през кризи, управлявали сме кризи. Кризата, която предстои е  неизбежна, дали ще бъде по-лека или не, тя ще дойде. И мисля, че ние ще сме много по-добре подготвени от предишния път с всичко, което направихме през тези години, плюс, че влизаме с изключително добри показатели на банковата система като цяло“, каза още Димитрова. 

Според банкерите,  заплатите в някой сектори покриват инфлацията, но в по-уязвимите слоеве е необходима умерена подкрепа от държавата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии