1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Индексът „Биг Мак“: Къде са най-скъпите и най-евтините бургери в света

Индексът „Биг Мак“: Къде са най-скъпите и най-евтините бургери в света

Колко скъпи са бургерите в България спрямо тези в САЩ и Европа

Сандвичът на сандвичите…  "Биг Мак" се оказа ясен барометър за поскъпването на живота в САЩ. Отражението на този продукт се усеща на пазарите на McDonald‘s по целия свят, включително и в джобовете на любителите на бързото хранене в България.

  • Къде е най-скъпият "Биг Мак" в света?
  • Колко струва "Биг Мак" в България?
  • Страната с най-евтиният бургер в света

Средната цена за най-емблематичния сандвич на McDonald’s в САЩ сега се оценява на 5,15 долара, или близо 22% повече от ерата преди пандемията, показва ново проучване.

„Индексът „Биг Мак“ е създаден през 1986 г. от The Economist и служи като начин да се измери дали цената на долара спрямо останалите валути по света е на обичайната си стойност. За тази цел се използва цената на „Биг Мак“ в САЩ като точка за сравнение.

Последният индекс показва, че валутите в Швейцария, Уругвай, Норвегия, Швеция и Дания са надценени спрямо щатския долар.

Цената на емблематичния бургер варира от щат до щат, като „Биг Мак“ в Хавай достигна колосалните 5,31 долара, според CashNetUSA.

Ню Йорк е следващият най-скъп щат, ако решите да си купите бургер с цена от 5,23 долара, следван от Ню Джърси с 5,19 долара и Калифорния с 5,11 долара.

От повече от 13 000 McDonald’s в САЩ, този в Мисисипи се оказа с най-евтините „Биг Мак“ - за 3,91 долара.

Предполагаме, обаче, че по-интересни ще ви бъдат цените у нас и в Европа. Според проучването цената на „Биг Мак“ в Сърбия и повечето страни на Балканите е по-висока от тази у нас.  

3,56 долара (6,52 лв.) – Толкова са ви нужни да си купите този вид сандвич в България. В Сърбия цената е 4,23 долара, в Хърватия - 4,39 долара, в Гърция - 5,06 долара, в Босна и Херцеговина – 3,43 долара, а най-ниската цена за „Биг Мак“ на Балканите е в Румъния, където сандвичът струва 2,66 долара.

Сигурно ви е любопитно къде се намират най-скъпият и най-евтиният „Биг Мак“ в света. Въпреки че американците може да се оплакват от нарастващата цена на емблематичния бургер, Европа държи първенството по високи цени, където Швейцария и Лихтенщайн оценяват бургера на 7,75 долара, което ги прави и страните с най-скъпия „Биг Мак“ в света.

Най-евтиният пък се намира в Пакистан с цена 1,91 долара.

Нарастващата цена на бургерите е подхранвана от инфлацията най-вече в САЩ, откъдето идват и повечето продукти, а тя остава упорито висока около 6%.

Снимка: iStock

От създаването си преди 55 години бургерът е пуснат в повече от 38 000 McDonald’s по света – като „Биг Мак“, в крайна сметка, се превърна особен интерес за икономистите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии