1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Има 98% шанс за глобална рецесия, предупреждава изследователска фирма

Финанси
 

Докато централните банки увеличават усилията си да овладеят инфлацията, икономистите и инвеститорите стават все по-мрачни

В момента има 98,1% шанс за настъпване на глобална рецесия показва модел на Ned Davis Research, цитирани от BBC.

Единствените други случаи, в които моделът на рецесия е бил толкова висок, са били по време на тежки икономически спадове, последно през 2020 г. и по време на световната финансова криза от 2008 г. и 2009 г.

„Това показва, че рискът от тежка глобална рецесия през 2023 г. се увеличава“, пишат икономисти от Ned Davis Research.

Докато централните банки увеличават усилията си да овладеят инфлацията, икономистите и инвеститорите стават все по-мрачни.

Седем от 10 икономисти, анкетирани от Световния икономически форум, смятат глобална рецесия за поне малко вероятна, според доклад, публикуван в сряда. Икономистите намалиха прогнозите си за растеж и очакват заплатите, коригирани спрямо инфлацията, да продължат да падат през останалата част от тази и следващата година.

Предвид скока на цените на храните и енергията, има опасения, че високите разходи за живот могат да доведат до безредици. 79% от анкетираните икономисти от Световния икономически форум очакват растящите цени да предизвикат социални вълнения в страните с ниски доходи, в сравнение с 20% очаквания в икономиките с високи доходи.

Все пак очевидно има светлина в тунела, особено в САЩ, най-голямата икономика в света.

Пазарът на труда в САЩ остава силен, като нивото на безработица е близо до най-ниските нива от 1969 г. насам. Потребителите продължават да харчат пари, а корпоративните печалби са стабилни.

Има надежди, че най-лошата инфлация в САЩ от 40 години ще се охлади през следващите месеци, тъй като предлагането навакса търсенето.

„Нямаме убедителни доказателства, че САЩ в момента са в рецесия“, пишат изследователите в доклада.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии