1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Икономист: Увеличаване на данък общ доход ще удари хората с минимална заплата

Финанси
 

От КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата

Хората с ниски доходище плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10% на 15%, коментира икономиста Васил Караиванов, цитиран от БНР.

По негови думи, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие, посочи той.

Снимка: iStock

Хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов:

"Тези с по-ниските доходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишаването с 50% на данъка общ доход де факто, тоест от 10 на 15%".

За да бъдат все пак защитени нискодоходните домакинства, от КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата стабилност на държавата.

"Връщането на косвените данъци, на ДДС и на акцизите на предкризисните нива - това е необходимото зло, което трябва да преживеем. Такова едно връщаме би позволило, пък в следващите години допълнително намаляване вече на данъци, но на всички заедно".

Всякакви данъчни промени на този етап, освен възстановяването на ДДС, са нежелани и със съмнителен ефект, добавя той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии