1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Европейските банки се готвят за вълна от фалити

Финанси

Експерти притеснени от загуби по банковите кредити за сектора на търговските недвижими имоти

Базираната в Обединеното кралство „Барклис“ е заделила 896 млн. паунда (1,2 млрд. долара) през първата половина на тази година за покриване на евентуални неизпълнения от страна на кредитополучатели, което е над два пъти повече от същия период на миналата година, съобщиха от банката.

Засега има „ограничени признаци на стрес“ в кредитните портфейли на банката, заяви пред репортери Анна Крос, финансов директор на групата в „Барклис“. Провизиите за кредитни загуби в „Дойче банк“ скочиха със 72% до 401 млн. евро (446 млн. долара) през второто тримесечие, съобщи най-големият германски кредитор, пише БГНЕС.

В съобщението си за приходите банката също така изрази предпазливост по отношение на загубите по кредити за цялата година, като се позова на „несигурната макроикономическа среда“.

Испанската „Сантандер“ също заяви, че е увеличила провизиите си за кредитни загуби с 21% през първата половина на годината в сравнение с първата половина на 2022 г. Инфлацията на потребителските цени в Европа, макар и намаляваща, остава висока, което натежава върху финансите на домакинствата. Междувременно повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка и Английската централна банка затруднява икономическата активност, като 20-те държави, които използват еврото, вече са в рецесия.

Йонас Голтерман, заместник-главен икономист по пазарните въпроси в Capital Economics, заяви пред CNN, че е най-притеснен от възможността за загуби по банковите кредити за сектора на търговските недвижими имоти. „Секторът наистина се бори да рефинансира заемите си при по-високи лихвени проценти и това води до големи обезценки за инвеститорите в недвижими имоти, които вероятно в крайна сметка ще засегнат и техните кредитори“, каза той.

Европейската централна банка повиши вчера основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт, с което референтната лихва в еврозоната достигна 3,75% - най-високата стойност от октомври 2000 г. насам. „Краткосрочните икономически перспективи за еврозоната се влошиха, което се дължи главно на по-слабото вътрешно търсене“, заяви пред репортери президентът на банката Кристин Лагард. „Високата инфлация и по-строгите условия за финансиране потискат разходите“. В Обединеното кралство Английската централна банка повиши разходите по заемите до 5% през юни, което е най-високото ниво от април 2008 г. насам.

Това доведе до повишаване на цената на ипотечните кредити: Средният лихвен процент по двугодишна ипотека с фиксирана лихва в Обединеното кралство възлиза на 6,83% в четвъртък, по данни на уебсайта за сравняване на продукти Moneyfacts, което е увеличение спрямо 3,94% преди година.

Повече от 2 милиона британски притежатели на ипотечни кредити с фиксирана лихва са изправени пред увеличение на месечните вноски със стотици лири, когато бъдат принудени да рефинансират тази и следващата година. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии