1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

ЕИБ: Банките се готвят за ръст на необслужваните кредити

Финанси

Очакванията са за по-малко ипотечни заеми при по-строги изисквания

Очакванията на банките са общото търсене на кредити да продължи да нараства през следващите 6 месеца, макар и с по-умерен темп. Основен двигател ще са фирмите. Прогнозите са, че  потребителските и ипотечните заеми на домакинствата ще намалеят. Това показват резултатите от проучване за банковото кредитиране в Централна, Източна и Югоизточна Европа, проведено от Европейската инвестиционна банка(ЕИБ).

Банките очакват условията за предлагане на кредити да се влошат значително през следващите 6 месеца, се казва в заключението от проучването на Европейската инвестиционна банка. "Кредитните изисквания се затегнаха, особено на ипотечния пазар, особено поради последиците от войната в Украйна, по-високите инфлация и лихвени проценти и общото забавяне на икономиките. Следователно силното търсене на кредити ще бъде изправено пред по-строги изисквания", казват от  ЕИБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Все пак, въпреки прогнозите, кредитното качество се  развило благоприятно през последните 6 –месеца, отчитат още от ЕИБ.

Предвид неблагоприятните икономически перспективи обаче банките отново очакват увеличените на необслужваните заеми през следващите 6 месеца.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии