ЕЦБ: България не може да се присъедини към еврозоната заради високата инфлация

ЕЦБ: България не може да се присъедини към еврозоната заради високата инфлация

Това става ясно от доклад на банката

 

София изрази надежда, че ще може да се присъедини към валутната зона на ЕС в средата на следващата година, но трябва да изпълни строги икономически критерии, пише Euronews.com.

България не може да се присъедини към еврозоната поради високата си инфлация, заяви Европейската централна банка в доклад днес (26 юни). 

Това ще предизвика разочарование в София, която се стреми да стане 21-ият член на валутната зона, въпреки опасенията на населението, че това може да доведе до повишаване на цените в балканската държава.

"От 2022 г. насам държавите - членки на Европейския съюз, които не са членки на еврозоната, са постигнали ограничен напредък в икономическото сближаване с еврозоната", заяви ЕЦБ в съобщение за медиите. 

Цените в България се повишават с 5,1% на годишна база, което е с 1,8 процентни пункта повече, отколкото е необходимо, за да се присъединят към валутния съюз, съобщи ЕЦБ, но добави, че инфлацията вероятно ще "намалява постепенно през следващите месеци", тъй като затрудненията в предлагането намаляват. 

Държавите не се присъединяват автоматично към еврозоната, когато станат членове на ЕС - но се очаква да го направят, след като се сближат с правните и икономическите норми, включително стабилни обменни курсове и стабилни публични финанси.
Единствените изключения са Швеция и Дания, които договориха политически и юридически отказ и запазват националните си валути. 

Политически сътресения

На 4 юни пред БТА, заместник-министърът на финансите Методи Методиев изрази надежда, че България може да се присъедини към еврозоната в средата на 2025 г., тъй като по-благоприятните икономически условия ще й позволят да поиска допълнителна оценка от ЕС.
Само няколко дни по-късно обаче страната изпадна в политически смут заради националните и европейските избори.

Според проучване на Евробарометър едва 49 % от българските граждани подкрепят присъединяването към еврото, а 64 % от населението смятат, че то ще доведе до допълнително повишаване на цените.

Бизнес Видео Подкаст