1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Асен Василев: Вървим по план за еврото

Асен Василев: Вървим по план за еврото

Последният критерий, който не сме изпълнили – за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г., каза още Василев

„Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г.“ Това заяви министърът на финансите пред медии след неформалното заседание на ЕКОФИН в Гент, Белгия. 

„Разбира се, влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство. Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с ЕК и ЕЦБ“, коментира той. 

По думите му той чисто технически регулира процеса на превалутиране. Но въпреки това, за да може да се запази дефицитът – миналата година завършихме с 2,2%, тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност“, посочи той. В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии