1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Асен Василев: Страната ни е втората с най-нисък дълг в ЕС

Асен Василев: Страната ни е втората с най-нисък дълг в ЕС

Той потвърди, че 1 януари 2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната

Готовността на България за присъединяване към еврозоната беше основният акцент в разговора на финансовия министър Асен Василев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във Вашингтон, съобщиха от министерството на финансите. 

Двамата обсъдиха всички аспекти от подготовката на страната ни за влизане в еврозоната, сред които техническата готовност на финансовия сектор, на банките и на администрацията и стартирането на публична информационна кампания. 

По отношение на изпълнението на техническите критерии за членство министър Василев отбеляза, че с 22% дълг спрямо БВП страната ни е на второ в ЕС сред страните с най-нисък дълг. Бюджетният дефицит за 2023 г. е 2,2% от БВП, а в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, което е напълно в Маастрихтските критерии. 

Към момента  единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията. Министър Василев запозна Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за намаляване на инфлацията. Той потвърди, че 01.01.2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната.

Тема на срещата бяха и финансови и икономически въпроси от глобален и регионален характер. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии