1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Конституционният съд отхвърли искането за референдум за лева

БГ Бизнес

Съдът е бил в пълен състав от 12 съдии. "За" са били 11, а с особено мнение - Янаки Стоилов

Конституционният съд отхвърли искането на депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" да бъде обявено за противоконституционно решението на 49-ото Народно събрание, с което беше отхвърлено предложението за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г., с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?", предава БНР. 

Съдът е бил в пълен състав от 12 съдии. "За" са били  11, а с особено мнение - Янаки Стоилов. Съдия Атанас Семов също е подкрепил мнозинството, но със специално становище.  Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев. 

С второ решение конституционните съдии са отклонили друго искане  на  депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимия Радостин Василев - за самостоятелно произнасяне за установяване на конституционосъобразност на въпроса, предмет на предложение за произвеждане на национален референдум. В тази част производството е прекратено с единодушие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии