1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

"Лемън Брадърс" - фалитът на един гигант

Каква е историята на една от големите инвестиционни банки

Lehman Brothers беше глобална финансова фирма, която предоставяше инвестиционно банкиране, търговия, посредничество и други услуги. Това беше четвъртата по големина инвестиционна банка в Съединените щати. Сривът му се смята за задълбочаване на финансовата криза от 2008 г. и се смята за един от определящите моменти.

Неговият провал беше до голяма степен причинен и ускорен от кризата с високорисковите ипотечни кредити. Неговият фалит остава най-големият досега. Към момента на подаването на документи Lehman Brothers е действал 164 години.

Lehman Brothers се смяташе за един от основните играчи в глобалната индустрия за банкиране и финансови услуги. По време на обявяването си в несъстоятелност Lehman притежаваше около 600 милиарда долара в активи, диверсифицирани в световен мащаб и беше четвъртата по големина инвестиционна фирма в САЩ. Тя инвестира сериозно в откриване на ипотечни кредити в САЩ от 1996 до 2006 г., до голяма степен чрез използване на ливъридж (е финансов термин, който се използва, за да илюстрира усилването на ефекта (печалбата или загубата) от дадена финансова операция,  дължащо се на „мултиплициране“ на инвестирания ресурс).

Снимка: iStock

Като такава, някои казват, че фирмата де факто се е превърнала в хедж фонд за недвижими имоти. Когато стойностите на недвижимите имоти достигнаха своя връх и започнаха да се колебаят между 2007 и 2008 г., Lehman Brothers стана особено уязвим.

През по-голямата част от 2008 г. фирмата се бореше със загубите чрез емитиране на акции, продажба на активи и намаляване на разходите. Имаше огромни траншове от рискови ипотечни заеми с нисък рейтинг в своите книги, които или не можа, или избра да не продаде.

Когато тези заеми станаха неликвидни, фирмата премина през кредитна криза, което означаваше, че не можеше да плати на своите кредитори. Lehman вече не можеше да събира пари евтино чрез емитиране на дълг, а емитирането на акции при такива условия доведе до размиване на акциите и негативни настроения, което доведе до спад на цената на акциите. Междувременно цените на жилищата паднаха, тъй като купувачите останаха настрани поради пазарните условия и невъзможността да осигурят кредит. В резултат на това глобалната финансова система беше под заплаха от колапс с липсата на допълнителни заеми и значителната заплаха от фалит на фирмата.

Федералната резервна банка на Ню Йорк и няколко големи инвестиционни банки в САЩ се срещнаха на 12 септември 2008 г., за да обсъдят спешна ликвидация на Lehman в опит да стабилизират пазарите. Целта беше да се избегне скъпата държавна помощ, като заема от 25 милиарда долара, който правителството даде на Bear Stearns през март 2008 г.

Снимка: iStock
История на Lehman Brothers

Lehman Brothers е създадена от Хенри Леман, който емигрира от Германия. Той отваря магазин за стоки в Монтгомъри, Алабама, през 1844 г. Магазинът става известен като Lehman Brothers с пристигането на братята му Емануел и Майер. Тяхната дейност бързо се разшири до търговия с памук и други стоки.

Операциите на фирмата се преместват в Ню Йорк през 1858 г. По това време градът става дом на търговията с памук и други стоки. Хенри Леман е отговорен за първото въплъщение на бизнеса с хранителни стоки и универсални магазини, докато братята му полагат основите на това, което ще се превърне във финансова индустрия.

През следващия век и половина компанията претърпя множество промени и участва в няколко съюза и партньорства. Въпреки че фалитът на Lehman Brothers не предизвика Голямата рецесия или дори кризата с високорисковите ипотечни кредити, неговият крах предизвика огромни разпродажби на световните пазари.

Lehman Brothers днес

Активите, притежаваните имоти и операциите на Lehman Brothers бяха разпродадени при пожарна ликвидация, за да се изплатят на инвеститорите. В рамките на един месец японската банка Nomura купи операциите на фирмата в Азиатско-Тихоокеанския регион (Япония, Хонг Конг, Австралия), както и нейните инвестиционни банки и бизнеси за търговия с акции в Близкия изток и Европа.

Barclays закупи северноамериканското си инвестиционно банкиране и търговски операции, както и централата си в Ню Йорк.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5