1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Кметът на София: Ще има промени в такса смет в столицата (ВИДЕО)

Кметът на София: Ще има промени в такса смет в столицата (ВИДЕО)

По негови думи 90% от отпадъка, който се е извозвал в завода за боклук, се е депонирал, а не се е рециклирал

 

Когато вкараме регламента „замърсителят плаща", ще има промени в такса смет за софиянци - в каква посока и за кого, ще го уточним. Това каза кметът на София Васил Терзиев в предаването "Тази неделя" на bTV.

По негови думи все още няма определена рамка за домакинствата и бизнеса. 

Кметът на София посочи, че за едни ще има поскъпване, за други – намаляване, ако генерираш много боклук, ще плащаш повече. По думите му тези промени трябва да залегнат в план-сметката и в други аспекти на бюджета.

По негови думи София не е пред криза с боклука и има поне две години тя да бъде решена.

"Това, което заварихме, беше, че 90% от отпадъка, който се извозваше в завода за боклук, се депонираше, т.е почти нищо не се рециклираше, не се гореше като RDF (твърдо гориво от отпадъци - бел. ред.), обясни той. Целта ни е до края на годината това да стане под 10%, като се увеличи процентът на рециклиране до 8-9 %, при 1,5% сега", разясни Терзиев.

По негови думи RDF-ът не е бил горен поради повреда на пещта в единствения завод, който го гори. 

Другата важна стъпка, според него, е да заработи системата за RDF. Заводът и прилежащите клетки са планирани да бъдат запълнени за 21 години. Той разясни, че целият капацитет ще се изчерпи в рамките на 9 години, ако продължаваме да не горим твърдите отпадъци, като са минали 7 и остават 2 години.

По думите на Терзиев следващата седмица ще бъде пусната обществена поръчка, за да се "отпуши" процесът за пълния тонаж на RDF. Той съобщи също, че скоро се очаква почти двойно увеличение на хората, които ръчно сепарират боклука, като в същото време този удвоен брой хора ще струва 3 млн. лв. по-малко, тъй като са изчезнали „едни посредници“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии