Над 200 милиона кучета и още повече котки бродят бездомни по света

Котката може ражда до 19 котенца годишно, а кучето – до 24 кученца

 

Според Световната здравна организация (СЗО) над 200 милиона кучета и още повече котки бродят по улиците по света. Това съобщиха от фондация "Четири лапи", цитирани от Europian Times.

Според мащабно проучване по темата от януари 2024 г. на глобална коалиция от експерти по хуманно отношение към животните почти 35% от котките и кучетата по света или живеят на улицата, или в момента са в приют, чакайки да намерят дом.

Според данните по света има:

143 милиона кучета, живеещи на улицата, и 12 милиона – в приюти

203 милиона котки, живеещи на улицата, и 4 милиона котки - в приюти.

Котката може ражда до 19 котенца годишно, а кучето – до 24 кученца, което увеличава популацията, ако тя не бъде контролирана. 

 

Проектът State of Pet Homelessness Project използва данни от над 900 глобални и местни източника, заедно с почти 30 000 обществени проучвания и 200 интервюта с експерти, за да изгради картина на бездомността на домашни любимци в Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Япония, Литва, Мексико, Нова Зеландия, Филипините, Полша, Южна Африка, Турция, Тайланд, САЩ и Обединеното кралство.

Според Forbes 66% от домакинствата в САЩ включват домашен любимец, което е увеличение от 56% от 1988 г.

Почти всеки 1 от 5 души, които обмислят да се откажат от котката или кучето си в близко бъдеще, казват, че причината е, защото се местят и не могат да вземат домашния си любимец със себе си. И почти половината от тези, които са приютили домашен любимец в миналото, са го направили по тази причина, показва проучването на MARS.

В световен мащаб около 15% от собствениците на домашни любимци обмислят да се откажат от домашния си любимец през следващите 12 месеца.

Редица фактори допринасят собствениците на домашни любимци да взимат подобно решение. Освен преместване на жилището, факторите, свързани с настаняването, са на второ място, а липсата на свободно време, за да могат да се грижат за домашните любимци, е третата най-често срещана причина. Други фактори като поведение, семейни алергии и цена също се появяват в данните.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст