1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

МАЕ: Глобалните въглеродни емисии са достигнали рекордни нива през 2023 г.

ESG

На какво се дължи това?

Свързаните с енергетиката глобални въглеродни емисии са достигнали рекордни максимуми миналата година, което частично се дължи на нарасналата употреба на изкопаеми горива в страни, в които сушите са възпрепятствали производството на хидроелектрическа енергия. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ) в доклад, съобщава БТА. 

През идните години ще е необходимо рязко съкращаване, основно на изгарянето на изкопаеми горива, ако целите за ограничаване на глобалното повишение на температурите и предотвратяване на внезапното изменение на климата, трябва да бъдат изпълнени, заявиха учените. 

Глобалните емисии от сектора на енергетиката са нараснали с 410 милиона тона или 1,1 на сто през 2023 година до 37,4 милиарда тона, се посочва в анализа на МАЕ. 

Глобалната експанзия в чисти технологии като вятърна енергия, слънчева енергия и електрически превозни средства е спомогнала за съкращаване на емисиите, които са били 1,3 на сто през 2022 година. Повторното отваряне на китайската икономика обаче е довело до повишение на употребата на изкопаеми горива в страните, в които сушата е възпрепятствала производството на хидроелектрическа енергия, а  възстановяването на авиационния сектор е спомогнало за цялостния растеж, се посочва в доклада.

Мерките за замяна на хидроелектрическата енергия са допринесли за около 40 на сто от повишението на емисиите или 170 млн. тона въглеродни емисии, обяви МАЕ. 

"Без това влияние емисиите от глобалния сектор  на електроенергията щяха да се понижат през 2023 година", се посочва в доклада. 

Свързаните с енергетиката емисии в САЩ са намалели с 4,1 на сто, като по-голямата част от спада идва от сектора на електроенерията, отчита МАЕ.

В ЕС емисиите от енергия са се понижили с почти 9 на сто миналата година заради скока на генерираната от възобновяеми източници електроенергия и спада на въглищната и газова енергия.

В Китай емисиите от енергия са скочили с 5,2 на сто, като търсенето е нараснало след възстановяването на страната от локдауните заради КОВИД-19, се посочва в доклада на МАЕ. 

Глобалните продажби на електрически превозни средства са една на всеки пет нови коли през 2023 година, достигайки 14 милиона, което е растеж от 35 на сто спрямо равнището през 2022 година. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии