Защо парашутист пръсна повече от 100 млн. семена над Амазонка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Защо парашутист пръсна повече от 100 млн. семена над Амазонка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Историята на един отворен капак, който стана по известен от "Кутията на Пандора"

 

Спускайки се с над 300 км/ч, бразилският парашутист Луиджи Кани хвърли повече от 100 милиона семена от 27 вида дървета от местни видове, над отдалечен обезлесен район в сърцето на Амазонка. Това събитие го превърна в легенда и вече цяла година долината на Амазонка процъфтява.

Това беше един от най-важните скокове в кариерата на Кани, който държи световния рекорд на Гинес за скок с най-малкия парашут в света.

Целта беше Кани да отвори кутията във въздуха, да освободи семената и едновременно с това да засади 100 милиона растения. Изпълнението на тази задача обаче отне пет години интензивно планиране. Нищо не е лесно: От получаването на съответните разрешителни от бразилското правителство до изграждането на биоразградима кутия за семена, която да ги разпределя правилно.

Необходими два месеца, за да се култивират семената от близката дъждовна гора и в навечерието на големия скок нещата изглеждат колебливи. Три тестови кутии се провалят само дни преди скока през януари 2022 г., оставяйки екипа да се бори да намери решение. „Стояхме будни цяла нощ, опитвайки се да намерим начин да запечатаме теча от кутията“, спомня си Кани.

„Трудно ми беше да държа кутията. Почти си счупих китката и пръстите. Успях да се стабилизирам на около 6000 фута и семената бяха пуснати точно там, където искахме да бъдат. Беше пълен екстаз." Все пак Кани нарича скока „единственият скок в живота ми, при който задържах дъха си през цялото време“.

За щастие, изглежда, че всичките усилия са си заслужавали. 95% от семената са покълнали, а скокът на Кани означава, че огромна част от обезлесената Амазонка вече има шанс да процъфти.

Веднъж поникнали, дърветата могат да достигнат до 50 метра, а екипът на Кани непрекъснато следи ситуацията чрез сателит. До началото на 2024 г. ще е минало достатъчно време, за да могат напълно да оценят успеха на мисията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст