1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Учени успяха да отгледат дини на мразовитата Антарктида (ВИДЕО)

Учени успяха да отгледат дини на мразовитата Антарктида (ВИДЕО)

Изледователите успяха да отгледат осем дини в условия на постоянна зима

Юли беше един от най-горещите месеци на годината - поне на нашето полукълбо. Въпреки това учените в Антарктида, където в момента е зима, отглеждат летни сезонни продукти в смразяващия студ.

Снимка: БГНЕС

В станцията Восток на континента, на по-малко от 1000 мили от Южния полюс, руски изследователи успяха да отгледат осем дини в условия, които не са подходящи за плода, съобщи The Washington Post. Най-голямата диня нарасна до 12 см в диаметър, а най-тежката е само 1 кг.

За да отгледат дините, изследователите ги засаждат без почва в оранжерия в началото на април. Те използват комбинация от заместител на почвата, торове и специално осветление и ръчно опрашват плодовете в края на май, тъй като не разполагат с пчели или други опрашители. До юли първите дини започват да растат.

Това не е първият път, когато учените отглеждат продукция в Антарктида, въпреки смразяващите температури на континента. (Станцията Восток регистрира най-ниската температура на въздуха на Земята през 1983 г.: ужасяващите минус 53,6 градуса.) Доматите, чушките и билките са процъфтявали в оранжерии в миналото.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

След това изследователите планират как да се справят с култури като горски плодове и краставици.

Изследването е част от усилията за отглеждане на растения в полярните станции на Русия, отбелязва The Washington Post. И докато е доста впечатляващо да се види как тези видове плодове и зеленчуци поникват в едно от най-студените места на планетата, експериментите имат за цел да видят дали продукцията може да се отглежда на бъдещи станции в Космоса.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии