1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Генерираме 110 млн. тона електронни отпадъци до 2050 година в целия свят

ESG

Едва 17% от използваната техника се рециклира

110 милиона тона ще е количеството на глобалния електронен отпадък до 2050 година, според проучване на Global E-Waste Monitor. Това включва всякакъв вид вече използвана електроника – компютри, телевизори, лаптопи, смарт телефони и устройства. 

Стартъп компания у нас  предлага различни възможности за наем на много видове техника, като сред тях има нови и почти неизползвани артикули. Този модел дава допълнително и възможност за финансова гъвкавост на потребителите чрез месечен наем.

Снимка: iStock

За борбата с електронния отпадък помага и възможността за връщане на стара техника, като голяма част от изброените компании имат програми за изкупуване. Такава кампания има и мобилният оператор Yettel. Проучването на Global E-waste Monitor показва, че през последните три години само 17% от всичката използвана електроника се рециклира и ѝ се дава нов живот, но иновативните бизнеси все повече работят в посока статистиката да бъде променена.

Наемът на електроника от компании катo Addit.tech пък дава предпоставка за създаване на модел на потребление, ограничаващ до минимум отпадъците и подкрепящ кръговата­­ икономика. Това е и моделът, към който Европа се стреми. През 2015 г. Европейската комисия прие план за действие с цел ускоряване на прехода на Европа към кръгова икономика, засилване на конкурентоспособността в световен план и насърчаване на устойчивия икономически растеж. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии