1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Goldman Sachs: Обединеното кралство ще изпадне в рецесия в края на годината

Свят
 

Водещата американска банка прогнозира икономиката на страната да се свие с 0,6% през 2023 г.

Goldman Sachs намали рязко прогнозите си за растежа на британската икономика и вече очаква Обединеното кралство да изпадне в рецесия в четвъртото тримесечие на тази година. Нарастващата инфлация ще окаже негативно влияние върху доходите на домакинствата, което ще влоши потреблението.

Водещата американска банка прогнозира икономиката на страната да се свие с 0,6% през 2023 г., като преди това прогнозира растеж от 1,1 на сто.

Повод за тези негативни прогнози на Goldman Sachs стана информацията от миналата седмица на британския енергиен регулатор Ofgem, че енергийните сметки в Обединеното кралство ще се увеличат с 80% през октомври. Така средната годишна сметка за ток и газ за домакинство ще бъде от порядъка на 3 549 паунда.

Шефът на регулатора Джонатан Бреърли заяви, че цените на енергията са достигнали рекордни нива заради нахлуването на Русия в Украйна и решението е било неизбежно. Той допълни обаче, че са необходими допълнителни мерки за справяне с кризата и облекчаване на потребителите.

400 паунда ще бъдат отпуснати на всички за енергийните сметки, по 650 паунда ще има за най-уязвимите домакинства и 300 паундаще бъдат дадени на всички пенсионери.

Мярката ще бъде преразгледана през януари и енергийни анализатори вече заявиха, че сметките могат да стигнат до 5386 паунда. От Ofgem обявиха, че не дават прогноза за тавана в началото на следващата година.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии