1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Сметките на британците за ток ще скочат с 80%

 

Сметките за енергия скочиха тази година, след като цените на едро на газа и електроенергията, които вече се повишиха след пандемията

Сметките на британците за ток ще се повишат с 80% до средно 3 549 паунда (4 188 долара) на година от октомври, каза регулаторът Ofgem в петък (26 август), излагайки милиони на риск от енергийна бедност, според благотворителната организация National Energy Action, цитирана от Reuters.

Новата средна сметка за електричество и газ за 24 млн. домакинства означава, че сметките за енергия почти ще се утроят спрямо октомври миналата година, когато бяха средно 1277 паунда, основен фактор за покачването на инфлацията до 40-годишен връх.

Главният изпълнителен директор на National Energy Action Адам Скорър каза, че новото покачване на цените е „катастрофа“, която ще изпрати девет милиона домакинства в горивна бедност, спрямо четири милиона домакинства през септември 2021 г.

За енергийно бедно се определя домакинство,на което му се налага да харчи повече от 10% от доходите си за сметки за електроенергия, обясни Скорър.

Ofgem заяви, че няма прогнози за януари, когато ще влезе в сила нова горна граница, тъй като пазарът остава твърде нестабилен, но казва, че цените на пазара на газ през зимата означава, че цените могат да станат „значително по-лоши“ до 2023 г.

Сметките за енергия скочиха тази година, след като цените на едро на газа и електроенергията, които вече се повишиха след пандемията, скочиха след нахлуването на Русия в Украйна и хода на Москва да ограничи износа на газ за Европа.

Предложенията на Лиз Тръс и Риши Сунак, които включват спиране на екологичните глоби или намаляване на данъка върху продажбите, бяха отхвърлени от анализаторите като твърде малки, за да предотвратят безпрецедентния удар върху бюджетите на домакинствата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии