Какво означва популярната измама „Сбогом Meta AI“?

 

Близо 600 000 души са били измамени от фалшивата тенденция във Facebook и Instagram

 

Близо 600 000 души изглежда са били измамени от фалшива тенденция в социалните медии, която ги насърчава да споделят публикация, за да спрат Facebook и Instagram да използват личните им данни, събщава BBC.

Meta, компанията майка на двете платформи, както и други технологични фирми, промениха своите политики за поверителност през последните месеци и години, за да им позволят да обучават AI услуги, като чатботове, с информация, публикувана на сайтовете. Но една публикация, която бе повторно споделена от няколко известни личности и други високопоставени личности, изглежда е убедила мнозина, че могат да се откажат от това просто като я публикуват сами.

Но от какво се притесняват потребителите и ще има ли значение споделянето на публикацията?

Какво пише в публикацията?

Изявлението гласи:

„Сбогом Meta AI. Моля, имайте предвид, че адвокат ни е посъветвал да публшикуваме това, ако не го направим, може да доведе до правни последици. Тъй като Meta вече е публична организация, всички членове трябва да публикуват подобно изявление. Ако не публикувате поне веднъж, ще се приеме, че сте съгласни с използването на вашата информация и снимки. Не давам разрешение на Meta или на някой друг да използва моите лични данни, информация от потребителския профил или снимки."

 

Какво накара хората да започнат да споделят публикацията?

Растежът на AI и това, което технологичните фирми може да правят, за да разработят AI услуги, е нарастващ източник на безпокойство за хората от няколко години. Докато AI може да се използва за доброкачествени цели, като например да помогне на Google да ви предостави най-добрите резултати от търсенето или да ви помогне да планирате централното си отопление, той може да се използва и за по-престъпни цели, като дълбоко фалшифициране на изображения или дори видео и аудио записи.

Разработчиците разчитат на огромни масиви от данни, за да „обучат“ AI модели, за да им позволят да направят това. И с приблизително три милиарда потребители във Facebook и Instagram, Meta притежава съкровищница от лична информация, която може да се използва за това.

Кой е споделил публикацията?

По данни на BBC са споделени повече от 580 000 публикации, включително няколко известни личности, като актьорите Джеймс Макавой, Джулиан Мур и Христина Ричи, както и звездата на американския футбол Том Брейди. Той дори подкани Meta автоматично да замъгли текста и да включи предупреждение, че може да съдържа „фалшива информация“.

Тази публикация ще спре ли Meta да използва моите данни за разработване на AI?

Не, няма. Споделянето на изявлението, независимо дали ще го публикувате в историята си, или просто ще го публикувате, няма да ви позволи да се откажете от условията за споделяне на данни на Meta. Те са включени в правилата за поверителност, приети при създаване на акаунт.

Според правните условия на Facebook:

„Ако споделите снимка във Facebook, вие ни давате разрешение да я съхраняваме, копираме и споделяме с други.“

Въпреки това, потребителите на Meta платформи в Европа могат да подадат възражение срещу използването на техните лични данни чрез формуляр, достъпен в страницата с настройки на техния акаунт.

Как мога да възразя да използват моите данни?

Снимка: Getty Images

Правилата за защита на данните в Европа улесняват отказването от споделяне на данни от Meta, отколкото за потребителите другаде по света.

За да направите това:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст