Хакерът, отключил биткойн портфейл за 3 млн. долара след 11 години опити, обяснява как го е направил

Хакерът, отключил биткойн портфейл за 3 млн. долара след 11 години опити, обяснява как го е направил

Тъй като цената на биткойна се е повишила с повече от 20 000% от 2013 г. насам, собственикът прави всичко възможно да си върне достъпа

 

Група хакери, които най-накрая отключиха огромен биткойн портфейл на стойност 3 милиона долара, обясниха как са го направили.

Собственикът на портфейла е нямал достъп до огромните суми в продължение на 11 години, след като подобно на много други е забравил паролата за акаунта си.

Криптовалутата е била защитена с парола, създадена от генератор на произволни пароли, наречен Roboform.

Но след като я забравя, собственикът се притеснил, че някой ще хакне компютъра му и ще получи паролата му - в крайна сметка ще има достъп до неговата криптовалута.

„По това време бях наистина параноичен относно сигурността си“, каза той пред Wired.

Е, идеалният човек за тази работа, разбира се, е Гранд, който става известен в общността през 2022 г. с това, че помогна на друг собственик на криптовалута да възстанови достъпа си до над 2 млн. долара в криптовалута, които смята, че ги е загубил завинаги.

Очевидно десетки хора преди това са се свързвали с Гранд, за да поискат помощ за възстановяване на изгубени пароли за акаунти, нещо, което хакерът е решил да откаже по различни причини.

Но на този анонимен собственик Гранд решава да помогне.

Във видеоклип в YouTube, публикуван от Гранд, собственикът на портфейла казва: „Генерирах паролата, копирах я, поставих я в полето за парола на портфейла, а също и в текстов файл, който след това шифровах.“

В момента, в който собственикът загубва достъп до акаунта, биткойнът струва няколко хиляди долара.

Но тъй като цената на биткойна се е повишила с повече от 20 000% от 2013 г. насам, собственикът наистина прави всичко възможно да си върне достъпа.

В крайна сметка Гранд успя да отключи биткойн портфейла, но как успява да го направи?

Е, хакерът е използвал инструмент, разработен от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), за да разглоби кода на генератора на пароли.

„В един перфектен свят, когато генерирате парола с генератор на пароли, вие очаквате всеки път да получите уникален произволен изход, който никой друг няма“, обясни той. Но в тази версия на RoboForm не е така.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст