1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?

БГ Бизнес
 

Банкерът твърди, че целта на акцията срещу банката било изкупуването на нейни активи на безценица

Тъй като на всички стана ясно, че този сценарий е режисиран от определен кръг хора, рекетиращи мен и КТБ АД в продължение на години, държа да информирам обществеността, че съм дал нотариално заверени показания пред съдии от страни-членки на Европейския съюз.

Това твърди Цветан Василев в изявление до медиите, разпространено часове, след като управителят на Българска народна банка Иван Искров съобщи за „дупка” в кредитния портфейл на КТБ на стойност 3.5 млрд. лева, както и за близо 206 млн. лева, изтеглени на каса от мажоритарния собственик на трезора чрез трето лице.

Във връзка със случая вече бяха арестувани председателят на УС на банката Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова. Прокуратурата обяви, че подготвя документите, за да поиска задържане и на Цветан Василев, който от началото на скандала е в Австрия.

Банкерът заплашва, че ще съди институциите, които са „съдействали и бездействали” в целия сюжет около финансовата институция.

Къде са документите?

Според Василев, днешната пресконференция на БНБ е била връх на кампанията за разбиване на доверието в Корпоративна търговска банка и цели продажба на безценица на финансираните чрез нея активи.

От думите на Иван Искров се разбираше, че са изчезнали документи за кредити на свързани фирми за стотици милиони левове и сега ще е много трудно да се докаже какви вземания има КТБ.

„Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката? Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи”, отговаря задочно Василев.

Цветан Василев се възмущава от обвинението, че е изнесъл в кеш огромна сума пари преди поставянето на банката под надзор. Според него не става ясно как това се е случило, при положение, че от 10.06.2014 г. (т.е. дни преди поставянето на банката под надзор, а и въобще преди появата на съмнения в капиталовата й адекватност-б.р.) е извън страната.

Въпроси, въпроси, въпроси

„Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител, когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?”, пита Василев.

Според него ръководството на БНБ не е дало възможност на акционерите да намерят „работещо бизнес решение за КТБ АД”. Първоначално имаше информация, че руската ВТБ и Оманският държавен фонд преговарят за подпомагане на поставената под надзор банка, но след това се разбра, че държавната Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на депозитите ще участват в оздравяването на банката (което в крайна сметка не се състоя).

„Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава? Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ АД”, пита Василев.

Вижте какво каза Цветан Василев в ексклузивно интервю за bTV.

Пълният текст на откритото писмо на Цветан Василев:

Уважаеми дами и господа,
Скъпи колеги,

От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върху всичко, което се свързва с моето име. Основната цел на безпрецедентния натиск от медии, дирижирани от определени кръгове, е Корпоративна търговска банка АД. Връх на кампанията е днешната пресконференция на БНБ, която само доказва конспиративния сценарий за разбиване на доверието в банката и продажбата на безценица на финансираните чрез нея активи.

Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката? Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи.

Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител (кризата в доверието към КТБ тръгна след като беше разпространена анонимка, че е образувано досъдебно производство срещу Цветан Гунев, б.р.), когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?

Защо не допуснахте акционерите да намерят работещо бизнес решение за КТБ АД? Защо подминахте с лекота техните писмени и устни волеизявления? Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава? Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ АД.

Господин гуверньор,

Вие ме обвинихте, че съм изнесъл в брой огромна сума пари в деня преди поставянето на банката под особен надзор! Не стана ясно как и по какъв начин тези пари са взети и предадени ми, при положение че от 10.06.2014 г. аз не съм бил в България. Тъй като на всички стана ясно, че този сценарий е режисиран от определен кръг хора, рекетиращи мен и КТБ АД в продължение на години, държа да информирам обществеността, че съм дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз.

Размахването на недоказани и скалъпени обвинения, с помощта на смазани от страх и насилие хора, не е повод за самодоволство!

Уважаеми Клиенти на Корпоративна банка,
С тези специални редове се обръщам към Вас, за да Ви благодаря за доверието и да Ви уверя, че няма да позволя цената на разчистването на сметките с мен да бъде платена от Вас. Убеден съм, че скоро Вашите интереси ще бъдат защитени адекватно.

Що се отнася до институциите, които съдействаха и бездействаха, за да се случи всичко това – с тях ще си говорим в съда.

С уважение,
Цветан Василев

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии