1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7
Последвайте ни
1 USD
1.82839 BGN
Петрол
117.538 $/барел
Bitcoin
$28,884.7

Бойко Борисов: Поздравявам КЗК за решението за картела

БГ Бизнес
 

Според премиера вятърът на промяната, който идва от правителството, е повлиял и на Комисията за защита на конкуренцията

„Поздравявам Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние”, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

Днес стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва процедура срещу седем вериги бензиностанции, за които има данни, че са формирали картел на пазара на горива. Започва и процедура за злоупотреба с монополно положение срещу "Лукойл Нефтохим".

Според КЗК следните дружества: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД са поддържали идентични цени на горивата си, при това по-високи от пазарните.

Премиерът добави, че кабинетът е сезирал КЗК още през юни след множеството проверки на бензиностанции.

По думите на Борисов от сега нататък трябва много да се внимава кой какво говори за компаниите, които подлежат на проверка, защото „ако се докаже, че става въпрос за картел, санкциите са огромни, а това са седем от най-големите световни компании – човек трябва да си пести думите, тъй като имат много могъщи адвокати”.

Според премиера вятърът на промяната, който идва от правителството, е повлиял и на КЗК. „Това е в рамките на шегата, защото това е една независима организация и ние нямаме роля в решенията ѝ”, каза още министър-председателят.

Концесията за ски зона Банско

„В областта на екологията полагаме огромни усилия и толерирам всички, които искат да я запазят”, заяви премиерът Борисов. По думите му трябва природозащитници и собственици да се съберат на обща среща и да постигнат консенсус за изграждането на втори лифт.

„Аз съм за построяването на втори лифт и е престъпление да го няма”, поясни премиерът. По думите му той е дал последен шанс за среща между двете страни.

„Ако трябва да се преразгледа концесията, ще се преразгледа, но не мога да допусна да има подобни негативи в обществото”, каза още премиерът.

Споразумението между реформатори и ГЕРБ

„Ако реформаторите не подпишат – какво от това? Проблемът е ГЕРБ да не рече да не подпишат”, отговори Борисов на въпрос какво ще прави партията ако коалиционните им партньори не подпишат споразумението.

По-рано стана ясно, че едва две от петте партии в Реформаторския блок ще подпишат анекса към споразумениетос ГЕРБ.

„Допреди 10-15 дни ме интересуваше дали някой ще подпише, сега въобще не ме интересува”, допълни Борисов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Прочут художник продаде NFT, прожектирано върху сграда на Гауди в Барселона, за 1,38 млн. евро

Coldplay
+5

Галерии