От утре купуваме по-скъпи винетки

БГ Бизнес

Приходите ще бъдат инвестирани в почистване на пътищата и ремонти

От утре новите по –скъпи винетки са задължителни - седмичната е 15 лв., месечната – 30 лв., а годишната 97 лева.

Снимка: bTV

С парите от винетки се финансира зимното почистване, спешното кърпене на дупки по пътищата, преасфалтирането, смяната на мантинелите. Тези пари обаче не стигат за големи ремонти. От спешен ремонт у нас в момента се нуждаят 6 хиляди километра от републиканската пътна мрежа.

Снимка: bTV

От събраните пари, през март се приспадат похарчените за зимно почистване – 60 милиона лева. Миналата година други 20 милиона са дадени за спешно изкърпване на дупките, и 30 милиона за цялостно преасфалтиране. 1 700 хиляди лева за нови мантинели.

Само чистенето на банкета и канавките на един километър струва 1000 лева, без да влиза асфалтирането и подмяната на мантинелите.

У нас 6 хиляди километра пътна мрежа се нуждаят от спешни ремонти. Работата по първокласните пътища започва през април и май, за юни остават третокласните пътища.

Ремонта на едни километър път струва 400 хиляди лева, ако ги разделим на една винетка – 100 лева – 4 хиляди винетки се инвестират в ремонта на един километър път.

Пари ще има за два обекта в тежко състояние – на моста при село Писанец на пътя Русе – Разград и при село Ясна поляна до Приморско. Мостът няма просто да се ремонтира, а ще се строи изцяло нов.

До вчера приходите от новите винетки са над 66 милиона лева. За цялата 2015 г. от винетки бяха събрани 232 млн. лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст