1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Искров сдаде, какво следва? (ОБЗОР)

Финанси
 

Съмнения за "уговорен мач" за избора на следващия управител на БНБ

Управителят на Централната банка Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли.

Година след затварянето на четвъртата по големина банка у нас, гуверньорът се оттегли – с пространно писмо, депозирано в деловодството на Народното събрание днес по обед. В писмо него Искров настоя наследникът му да бъде избран възможно най-бързо.

По закон всеки нов управител на централната банка се избира до 3 месеца преди изтичането на мандата на действащия, което в случая на Искров е 10 октомври.

Така на практика той ще може да запише в биографията си че е управлявал БНБ два пълни мандата.

Тази вечер пред БНТ Иван Искров обяви, че оставката му е по лични мотиви, а не заради външен натиск.

Кой ще го наследи?

Очаква се новият управител да стане ясен на 10 юли. Кандидатите са четирима. Това са Димитър Радев - номинация на ГЕРБ, Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок, Григорий Вазов, предложение на Патриотичния фронт и Виктор Йоцов, номинацията на АБВ.

Очакванията са, че новият управител ще бъде Димитър Радев, човек от МВФ.

Освен Искров съвсем скоро трябва да бъдат избрани също подуправителя на БНБ, който управлява Паричния съвет, както и подуправител, отговорен за Банковия надзор.

Сред по-голямата част от депутатите в парламента оставката на Искров се възприема като потвърждение за "уговорен мач". Това впечатление се потвърждава и от публикувана днес във вестник Труд снимка на финансовия министър Владислав Горанов и един от споменаваните за фаворит за поста на банкер №1 - кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев. Тя е направена вчера на стълбите на БНБ.

Да не стане фал...

Съмнения има и по отношение на процедурата - именно затова народни представители от всички парламентарни групи подготвят питане до конституционния съд, затова съобразена ли е с основния закон на страната тази процедура или рискуваме след един бърз избор банките да ни съдят.

Председателят на бюджетната комисия най-много настояваше за оставката на Искров и запази оптимизма си за избора на нов управител на банката.

„Мисля че на 10 юли бихме могли да имаме приета оставка и избран управител, който да встъпи в длъжност още на другия ден”, коментира Менда Стоянова.

Коалиционните партньори обаче се съмняват в процедурата и искат тя да започне наново. „Дори и на десети да се подаде оставката, ние дори и да изберем на десети председател, той ще бъде нелегитимен, той няма да е избран по конституционна процедура, неговите заместници също ще са нелегитимни....какво става с банковата ни система...”, запита Емил Димитров.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че юристите трябва да се произнесат дали може да се насрочи изслушване пред 10 юли.

Поради тези въпроси изслушването на кандидатите за управители на БНБ беше отложено за следващата седмица.

Кой е Иван Искров?

Иван Искров оглави БНБ през 2003 година. Така смени депутатската банка като народен представител от НДСВ с креслото на банкер № 1. За втория му мандат го подкрепиха от ГЕРБ през 2009 година.

Скандалите около управителя на БНБ започнаха в средата на миналата година заедно с кризата около КТБ. След близо милиард изтеглен от банката за дни, Централната банка затвори трезора на Цветан Василев и обеща това да е само за месец.

Три седмици по-късно се оказа, че за две трети от кредитите, отпуснати от КТБ за 3,5 милиарда лева, липсват документи.

Докладът от проверката отиде в прокуратурата заедно със сигнал от БНБ, че Василев чрез трето лице е изтеглил повече от 205 млн. лева само срещу разписка.

Впоследствие прокуратурата отрече да са изнасяни пари в брой. На призивите да поеме отговорност за фалита на четвъртата по големина банка у нас, управителят на БНБ така и не подаде оставка. Искров прехвърли цялата отговорност към подуправителя Цветан Гунев, с ресор „Банков надзор”.  И докато централният банкер нееднократно обвиняваше  Василев, че е източил КТБ целенасочено, а Василев, че Искров изпълнява поръчка любителски кадри показаха, че двамата всъщност не са били в толкова лоши отношения.

От  клипа, на който двамата пеят в заведение, не става ясно кога, къде и кой ги е заснел. След излъчването на видеото от БНБ заявиха, че Искров няма да се оттегли под натиск, а събития от частен характер не влияели на работата му като управител.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии