1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Шапка на Наполеон Бонапарт е продадена за 1,9 млн. евро на търг в Париж

Шапка на Наполеон Бонапарт е продадена за 1,9 млн. евро на търг в Париж

През годините той е притежавал около 120 шапки

Шапка, принадлежала на Наполеон Бонапарт по време на управлението му на Франция през XIX век, е продадена за 1,9 млн. евро (2,1 млн. долара) на търг в Париж, съобщава BBC. 

Черна шапка от бобров филц беше оценена на стойност между 600 000 и 800 000 евро (525 850 и 701 131 паунда).

Историците твърдят, че шапката е била част от неговия стил. Носенето ѝ отстрани го правело разпознаваем в битка. През годините той е притежавал около 120 шапки.

Смята се обаче, че са останали само 20 - много от тях са в частни колекции. 

Шапката се продава заедно с други негови сувенири, събрани от индустриалец, починал миналата година. Но аукционерите твърдят, че за специалистите шапката е истинският свещен граал.

Императорът е носил шапката си с рогчета успоредно на раменете - известно като "en bataille" - докато повечето от офицерите му са носели шапките си перпендикулярно на раменете. 

Аукционерът Жан-Пиер Осенат заяви: "Хората разпознават тази шапка навсякъде. Когато я виждаха по бойните полета, знаеха, че Наполеон е там. А когато е сам, той винаги я е имал на главата си или я е държал в ръка, а понякога я е хвърлял на земята. Това беше образът - символът на императора."

Организаторите на търга заявиха, че тази шапка е с безупречен произход, останала през целия XIX в. в семейството на кварталния майстор на двореца на Наполеон.

На шапката, която се продава на търг от аукционна къща "Осенат" във Фонтенбло, има кокарда, която Наполеон прикрепя към шапката си през 1815 г. по време на пресичането на Средиземно море от изгнанието си на Елба до Антиб, където води кратко завръщане на власт. 

Сред другите предмети, които се продават, са сребърна чиния, плячкосана от каретата на Наполеон след поражението му при Ватерло през 1815 г., и дървено куфарче, което той е притежавал, с бръсначи, сребърна четка за зъби, ножица и други вещи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии