1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Песента към индийски касов филм на крачка от исторически успех на Оскарите

Песента към индийски касов филм на крачка от исторически успех на Оскарите

 Ето кое изпълнение е на път да спечели наградата на Академията за най-добра песен.

 

Изпълнението от индийския филм RRR се превърна в интернет сензация и има силни прогнози да спечели Оскар за най-добра оригинална песен, пише BBC. 

Използвайки само своите широки усмивки и еластични тиранти като реквизит,  изпълнителите вдигат малка прашна буря с енергичните си и перфектно синхронизирани стъпки, техните елегантни европейски костюми в рязък контраст с  техните енергични движения.  Англичанин нарича представянето им „отвратително“ и „мръсно“, преди да се присъедини към състезание по танци, само за да падне на земята от изтощение. 

Снимка: Getty Images

Песента е много закачливата Naatu Naatu – сензацията от блокбастъра от 2022 г. RRR – съкращение от Rise Roar Revolt. 

Ода за всичко земно

Редовете от песента са ода за всичко, което е земно, като хапка от зеленo лютo чили или пулсиращият ритъм на барабан, който кара сърцето да бие по-бързо. 

И песента е метафора за самия филм: двамата борци за свобода, поемащи мощта на Британската империя (представена от служител, наречен губернатор Скот Бъкстън и неговата също толкова неприятна съпруга Катрин, заедно с куп младши офицери), поставяйки го на колене.   

Като се има предвид неговият исторически резонансен и емоционален сюжет, огромният успех на RRR в Индия едва ли е изненадващ.  Въпреки това популярността му сред глобалната публика – спечелването на място в няколко списъка с „най-добри филми за 2022 г.“ – е безпрецедентна.  Той се превърна в най-касовия индийски филм в Япония след премиерата му в края на октомври.  The New Yorker, в интервю с режисьора на филма С. С. Раджамули – който спечели наградата за най-добър режисьор на наградите на Нюйоркския кръг на филмовите критици през януари – го описа като „радостно прекалена екшън-фантазия“, докато Rolling Stone  го обяви за „най-добрия – и най-революционен – блокбастър на 2022 г.“. 

Филмът дължи успеха си в голяма степен на музикалния си център, който Variety нарече „филмово-музикален адреналин“.  Naatu Naatu влезе в историята на индийското кино, като спечели Златен глобус за най-добра оригинална песен през януари, побеждавайки големи претенденти като Риана, Тейлър Суифт и Лейди Гага.  С номинация за Оскар за най-добра оригинална песен и планирано изпълнение на церемонията по връчването на наградите на Академията тази неделя, интересът към песента е на най-високото си ниво. 

Индийска песен е номинирана за най-добра песен на Оскарите. Това се е случвало само веднъж преди, когато композиторът музиката към „Беднякът милионер“ спечели наградата през 2009.  Но този филм не беше строго индийски, тъй като беше режисиран от Дани Бойл, заедно с предимно британски екип, припомня BBC.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии