1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Открит в плевня мотор беше продаден за рекордна сума

Открит в плевня мотор беше продаден за рекордна сума

Ето как изглежда мотоциклет от 1908г. продаден за близо милион долара.

Мотоциклетът е модел Strap Tank. Кръстен е на никелираните стоманени ленти, използвани за закрепване на резервоарите за масло и гориво към рамката.  Той e продаден за 935 000 долара на търг в Лас Вегас в края на миналия месец. 

Снимка: iStock

От този модел са произведени едва 450 мотоциклета през 1908 г. и едва шепа от тях все още съществуват днес, според Mecum Auctions.  Моторът-рекордьор все още има много от оригиналните си части, включително маншона на ауспуха, ролката на ремъка на двигателя, колелата, резервоара и капака на седалката. 

Да откриеш антика за близо милион долара в плевня

През 1941 г. бизнесменът Дейвид Улийн открива мотоциклета в плевня, разположена на около 70 км. от Милуоки, според аукционната къща.  Той пази находката в продължение на 66 години, след което работи с базирания в Индиана колекционер Пол Фрихил, за да й върне предишната слава.  Днес моторът е предимно сив с червени акцентни ивици и ярко оранжево лого на Harley-Davidson. 

Реставрацията е една от причините мотоциклетът да има толкова висока цена, но дори експертите на аукционната къща остават изумени от цената, за която е продаден. 

Снимка: iStock

Strap Tank е най-старият модел на мотоциклети Harley-Davidson, който колекционерите могат да притежават, тъй като по-ранните модели са изгубени в историята, според аукционната къща.   

 „Тези най-ранни машини Harley-Davidson Strap Tank са най-желаните от всички на Harley Davidson“, пише Mecum Auctions.  „Моделът става основа за цялото бъдещо производство, съчетавайки изчистен, но консервативен стил, мрачна цветова схема, части за тежък цикъл и двигател, малко по-голям и по-силен от останалите.“

Да създадеш империя в барака

Базираните в Милуоки приятели Уилям Харли и Артър Дейвидсън, заедно с братята на Дейвидсън Уилям и Уолтър, основават компанията Harley-Davidson през 1903 г.

Те започват да правят малки прототипи в барака, а в крайна сметка сметка компанията се разраства и се превръща в една от най-известните марки мотоциклети в света

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии