Лудостта Birkin или как може да удвоиш 11 хиляди долара за 5 минути

Лудостта Birkin или как може да удвоиш 11 хиляди долара за 5 минути

Колко всъщност струва изработката на емблематичната чанта?

 

Бихте могли да удвоите парите си за пет минути, като купите чанта Birkin от бутик Hermès и след това я продадете. Но да се сдобиете с най-търсената чанта в света е много по-сложно, отколкото звучи.

Стандартна черна кожена чанта Birkin 25 струва 11 400 долара преди данъци в магазина на Hermès. Купувачите могат да купят, да излязат от магазина и веднага да я дадат на търговец на чанти като Privé Porter в замяна на 23 000 долара в брой, пише The Wall Street Journal .

След това Privé Porter ще продаде Birkin в Instagram вероятно в същия ден, с кутия и касова бележка за до 32 000 долара. Всичко това за чанта, чиято изработка според анализатори струва на Hermès около 1000 долара.

Тази необичайна икономика около Birkin преобръща нормалния баланс на силите между купувачите и консултантите в бутиците на Hermès. В тях клиентът е този, който се кланя на продавача.

Някои от най-богатите жени в света носят домашно приготвени бисквити в магазините, предлагат на продавачите билети за концерти на Бионсе, пътувания до филмовия фестивал в Кан с частен самолет и дори пликове, пълни с пари - всичко това, за да се сдобият с Birkin.

Състоянието на семейството основатели на Hermès е 150 милиарда долара. Те обаче не са единствените, на които Birkin носи богатство: цяла армия от неофициални търговци по целия свят печелят от препродажбата на чантата.

Birkin се появява за първи път на пазара през 1984 г., тази година емблематичната чанта навършва 40 години.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст