Джеймс Ърл Джоунс записва репликите на Дарт Вейдър за $7000

Колко ще струва тази заплата към днешна дата?

 

Репликите на Джеймс Ърл Джоунс като емблематичния злодей от „Междузвездни войни“ Дарт Вейдър остават в историята на филма. Но за покойния актьор това е било по-малко от един ден работа.

Актьорът, Джеймс Ърл Джоунс, който почина тази седмица на 93-годишна възраст, разкри в интервю от 1995 г., че процесът на записване на репликите за неговия  емблематичен герой е отнело повече от два часа, съобщава CNBC.

„Прекарахме около два часа и половина, за да създадем Дарт Вейдър. Не знаехме какво имаме.”, казва той. 

Джоунс е истински късметлия, защото получава значително заплащане за един ден работа. Тъй като Джоунс единствено е озвучил героя на Джордж Лукас, а актьорът Дейвид Проуз носи известния черен костюм, Джоунс поиска да не бъде кредитиран във филма.

Два часа за 7000 долара

„Имах късмета да си намеря работа, която ми плащаше 7000 долара“, казва Джоунс пред Американския филмов институт през 2009 г. „Мислех, че това са добри пари. Беше много забавно да бъда част от това."

Коригирана спрямо инфлацията, неговата заплата от 7 000 долара през 1977 г. би струвала приблизително 36 000 долара днес.

Актьорът е озвучавал Дарт Вейдър в още шест филма от поредицата. Той е озвучавал и филми като „The Lion King“, „Fences“ и „Field of Dreams“.

Въпреки емблематичните си филмови и телевизионни роли, Джоунс каза в интервю, че най-добрата му работа се е случила на сцената.

„Не много от това, което съм правил – най-добрата работа, която съм правил – е записано, освен в паметта на хората, които са го видели“, каза той. „Напълно съм доволен от това.“

Кой бе Джеймс Ърл Джоунс?

По време на кариерата си той печели множество награди, включително Еми, Тони, Грами и получава почетен Оскар. Роден през 1931 г., Джоунс преодолява заекването в детството си, като един от учителите му в гимназията му помага да го овладее, рецитирайки поезия преди час. По-късно той се превръща в един от най-разпознаваемите гласове в света.

Най-известен е с това, че озвучава суперзлодея от „Междузвездни войни“ Дарт Вейдър.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст