1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

„Астероид лети към Земята!“

Блясък

От публикациите за монети до бизнес за милиарди, какво предизвикват новините за приближаващи небесни скали разказва Боби Лазаров

Ако не сте попадали на заглавието в кавичките, поздравления! Пропуснали сте изкушението да прочетете „новина“ в социалните мрежи, чиято цел е да донесе няколко монети на своя автор.

Поне няколко пъти годишно подобни публикации събират стотици хиляди преглеждания и почти толкова споделяния във Фейсбук, Туитър или сайтове, претендиращи да са новинарски. Когато потребителят се зачете, остава излъган по две причини: астероидът няма да се удари в Земята, а заради любопитството си е направил трафик към публикацията, от която някой печели.

Снимка: НАСА и др.

Утре – 28 април, астероид наистина ще прелети край нашата планета. Астрономите са го нарекли 418135 (2008 AG33) и диаметърът му е между 350 и 780 метра. Космическата скала лети в Слънчевата система със скорост над 37 хиляди километра в час. НАСА обаче успокоява, че астероидът не се е насочил към нас, а ще ни подмине на 3 милиона и 200 хиляди километра. Това е почти 8 пъти средното разстояние между Земята и Луната. И никак не е малко. Тоест, не се задава нищо подобно на „Армагедон“ или „Смъртоносно влияние“. Това са фактите. Вече знаете как да действате, когато видите подобно заглавие в Интернет.

Но има още любопитни факти. Всеки астроном ще ви каже, че това са отломки с различни размери, появили след „раждането“ на Вселената и нашата Слънчева система. Някои от астероидите са каменни, други съдържат метали, трети – дори диаманти и благородни метали. И то с по-високи качества от земните, защото са образувани в Космоса при екстремни температури, огромно налягане, вакуум и въздействието на други могъщи вселенски сили.

Немалко предприемачи са наясно какви „съкровища“ крият астероидите. Със съвременните космически технологии теоретично бихме могли да добиваме ценни суровини от тях. А НАСА и няколко влюбени в Космоса милиардери са уверени, че това е още една бизнес възможност, която Вселената предлага.

През 2012 година в САЩ се появи първата компания, надяваща се да развива минно дело върху астероиди – “Planetary Resources”. Скоро след нея и други предприемачи решиха да се насочат към този бизнес на бъдещето. Според някои астрофизици и специалисти по космически технологии, в следващите 15 до 30 години има шансове човечеството да добива ценни суровини от астероиди. А дотогава хората с предприемачески дух могат да потърсят повече подробности за съвместен бизнес с компании, работещи по темата.

За заинтересованите препоръчвам сайта на базираната в Англия Аsteroid Mining Corporation: asteroidminingcorporation.co.uk

Те са си поставили амбициозната цел да започнат добив на ресурси от астероиди през третото десетилетие на 21 век. Компанията предлага програми за дистанционен стаж. Ако вие се интересувате от астрофизика или произвеждате продукти за космическата индустрия, това е шанс за развитие и бизнес.

Заслужава внимание и проектът Space Ventures Investors: spaceventuresinvestors.com

Усилията им са насочени както към минни дейности върху астероиди, така и в развитието на космическите технологии, събирането на „космически боклук“, космическия туризъм и други.

Компанията има офиси в Лондон и Франкфурт на Майн и също твърдят, че са готови за свежи бизнес идеи.

И не на последно място – Люксембургската космическа агенция: space-agency.public.lu

Още през 2016 година тя си постави целта да създаде международен хъб за компании с интерес към добива на космически ресурси.

От 3 до 5 май агенцията организира интересно събитие – „Седмица на космическите ресурси“, в сътрудничество с Европейската космическа агенция.

Дори добивът на суровини от астероиди да ви звучи все още далечна и фантастична перспектива, умове от цял свят вече работят по него. Може би един от вас ще е първият български участник в това измерение на бъдещето?

Автор: Боби Лазаров

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии