1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Зеленски потвърди: Украйна иска да купи реакторите за "Белене"

В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди пред българския министър председател акад. Николай Денков интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях, предава БТА, позовавайки се на пресслужбата на Министерския съвет.

Снимка: Telegram / Zelensky

 

Двамата разговаряха в Атина, където се състоя среща на високо равнище Украйна-Балканите. 

В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът Денков. 

В Атина президентът Зеленски за пореден път благодари на българския премиер за помощта, предоставена от България на Украйна. На среща между двамата министър-председателят припомни на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента.  

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.

Оказването на всестранна помощ на Украйна от България потвърди и министърът на отбраната Тодор Тагарев, който беше на посещение в Одеса.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство“, каза на пресконференция Тагарев след среща с украинския си колега Олексий Резников.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии