1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Скъпи "ваканционни" горива и скок на инфлацията в Италия

Свят

Колко струва бензинът на Ботуша

В Италия обичайното за ваканционния период натоварено движение оскъпи с над 5 процента автомобилните горива, а така се увеличава и общата инфлация. 

Това установи анализът на асоциацията на потребителите Assouttenti. На магистралите и на някои първокласни пътища цената на бензина е над 2,5 евро, а на дизела над 2,6 евро.

Според Националната конфедерация на фермерите Coldiretti , това ще е "с ефект на лавина върху 88% от стоките по рафтовете на магазините от хранително-вкусовия сектор". Отчита се като сериозен фактор, подхранващ инфлацията, която тежи и без това на италианците, похарчили за храна над 4 милиарда евро повече през последните 6 месеца.

И двете организации се обръщат към правителството да вземе спешно решение срещу повишените цени на горивата. Мярката, приета от него преди време, за ограничаване на този ефект с поставяне на табели на бензиностанциите  от 1 август за средната цена на горивата в страната,  имаше  обратен резултат, защото те са само за ориентир на шофьорите, а цената на колонката е друга.

Специалисти припомниха, че на цената на горивата в страната, независимо от тази на суровия петрол, тежат и акцизите, към които правителството трябва да вземе отношение.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии